Zomrel nositeľ Nobelovej ceny, slávny dramatik Harold Pinter

Svetoznámy britský dramatik Harold Pinter, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru z roku 2005 a jeden z priekopníkov absurdnej drámy zomrel v stredu vo veku 75 rokov. V Londýne to oznámila jeho manželka Antonia Fraser.

25.12.2008 19:32
Harold Pinter Foto:
Britský dramatik Harold Pinter zomrel vo veku 78 rokov.
debata

Britský dramatik, ktorého spájalo aj dlhoročné priateľstvo s českým exprezidentom Václavom Havlom, je považovaný za najvýznamnejšieho predstaviteľa britskej drámy druhej polovice 20. storočia. Havel sa na svojich webových stránkach vyznal z obdivu voči Pinterovi a vyjadril úprimnú sústrasť jeho vdove.

„Harold Pinter bol skvelý dramatik, ktorého som si od mladosti veľmi vážil. Jeho hry považujem za skvelé,“ uviedol Havel na svojich webových stránkach a pripomenul, že sa s Pinterom, ktorý už dlho trpel rakovinou hrtana, už v 70-tych rokoch minulého storočia osobne priatelili.

Dramatik vtedajšieho disidenta Havla navštívil tiež v 80-tych rokoch na Hrádečku. „Solidarita, ktorú prejavoval mne a mojim priateľom v dobe nášho vzdoru, bola pre mňa veľmi dôležitá. Vedel som, že je ťažko chorý a jeho smrť ma zasiahla. Prejavujem úprimnú sústrasť Antonii Fraser,“ uviedol Havel.

V roku 2005 prevzal exprezident Havel za vtedy už chorého Pintera cenu Franza Kafku. Keď Pinter získal Nobelovu cenu, Havel ho vtedy označil v rozhovore za príslušníka novej generácie dramatikov „naväzujúcich v 60-tych rokoch na absurdné divadlo Samuela Becketta, Eugena Ionesca, ale posúvajúceho ho ďalej k záhadnej psychologičnosti“.

Pinter ovplyvnil moderné ponímanie divadla, povestný ale bol aj radikálnymi politickými názormi. Udelenie Nobelovej ceny mu poskytlo platformu pre hlasnú kritiku vojny v Iraku. Pôsobil ako básnik, herec, divadelný režisér aj filmový scenárista. Napísal 32 divadelných hier, medzi nimi Správcu, Narodeniny či Návrat domov.

debata chyba