Tancujte a nerozmýšľajte, píše Murakami. Má šesťdesiat

Haruki Murakami je kultový spisovateľ. A v pondelok oslávil 60. narodeniny. Aj keď jeho sláva prekročila japonské hranice ešte v 80. rokoch, slovenský čitateľ sa s ním mohol zoznámiť až v roku 2002.

13.01.2009 07:00
Haruki Murakami Foto:
Spisovateľ Haruki Murakami.
debata

Vtedy v českom preklade vyšiel jeden z najpredávanejších autorových románov Nórske drevo z roku 1987. Naposledy zase na konci minulého roka potešil všetkých, ktorí čakali na „ďalšieho Murakamiho“, román Koniec sveta & Hard-boiled Wonderland.
"Nikdy som si nemyslel, že mám talent na písanie,“ pravidelne opakuje v rozhovoroch spisovateľ ocenený prestížnymi literárnymi cenami. Jeho diela boli preložené do 36 jazykov.

Východiskom pre Murakamiho literárny štýl sa stala džezová hudba – podobne ako sa ním stal bebop pre Jacka Kerouaca. „Jediná moja myšlienka bola, aké by to bolo úžasné, keby som vedel písať tak, ako keď niekto vie hrať na nejaký nástroj. Kdesi vnútri hlavy som aj tak vždy cítil čosi ako vlastnú hudbu, ako sa točí, víri v bohatom, silnom príboji. Bol som zvedavý, či sa tá hudba dá previesť na písanie. Takto sa zrodil môj štýl,“ napísal Murakami v stĺpčeku pre denník New York Times.

Obdivovateľ Kafku a Dostojevského začal písať z náhleho popudu, keď mal 29 rokov. V textoch, akokoľvek od seba odlišných, sa rád vracia k rovnakému motívu, ktorý mení, rozvíja. Leitmotívov je niekoľko. Tajomstvo a imaginárnosť, samota, outsiderstvo, smrť. A sex v rôznych, aj zakázaných, podobách. „Pre mňa je fyzická láska veľmi dôležitou formou komunikácie medzi ľuďmi, pri ktorej sa môžu spojiť dva protiklady,“ povedal Murakami v rozhovore pre českú tlač, pričom zdôraznil, že sex môže byť mostom medzi realitou a paralelnými svetmi.

„Sex môže byť niekedy ako sen. Potrebujeme spojenie medzi oboma svetmi a ten most musí byť dostatočne silný a inšpiratívny. A to fyzická láska môže byť, preto je v mojich knihách taká dôležitá,“ pokračoval.

V diele spája Murakami východné a západné kultúrne odkazy. Nechýbajú japonské reálie, spôsob myslenia, rituály. Treba sa len obzerať okolo seba a veci sa stanú, tak ako je to ukotvené v japonskej tradícii. „Tancujte. Iný spôsob neexistuje. Tancujte a nerozmýšľajte,“ hovorí tajomný Baran v románe Tancuj, tancuj, tancuj. A zároveň Murakami pravidelne odkazuje na západné umenie. „V prvom rade chcem byť medzinárodným autorom,“ povedal kedysi a svoju ambíciu naplnil bez toho, aby sa vzdal vlastného štýlu a kultúrneho zázemia.

Murakami v slovenčine a češtine

  • Nórske drevo (Odeon 2002)
  • Na jih od hranic na západ od slunce (Odeon 2004)
  • Hon na ovcu (Slovart 2004)
  • Tancuj, tancuj, tancuj (Slovart 2006)
  • Kafka na pobreží (Odeon 2006)
  • Afterdark (Odeon 2007)
  • Konec světa & Hard-boiled Wonderland (Odeon 2008
debata chyba