Saudek ako spisovateľ - predstavil novinku Tramvaj noci

Český fotograf Jan Saudek predstavil v pondelok na podujatí V Auparku ožívajú knihy svoju beletristickú novinku Tramvaj noci. Súhrn poviedok o postavách pražského Žižkova je v poradí štvrtou prozaickou knihou známeho umelca.

31.03.2009 14:55
Jan Saudek Foto:
Český fotograf Jan Saudek na archívnej snímke.
debata

 Po úspešných tituloch Život, láska, smrt a jiné takové podružnosti (1994), Láska na tři (1998) a Svobodný, ženatý, rozvedený, vdovec (2000) vyšiel ďalší, ktorý koncom januára v pražskej Saudek Gallery pokrstil hudobník a humorista Ivan Mládek.

"Tri roky ma z vydavateľstva museli naháňať, aby som to spísal,“ povedal v bratislavskom Auparku Saudek a následne zo svojej knihy niekoľko strán prečítal. Moderátor podujatia a vášnivý čitateľ Dado Nagy okomentoval knihu ako trpko sarkastickú a smutnú. "Som sklamaný starý muž a je to vidieť. Viete, ten, kto si užil, vyzerá. A ja som si užil a vyzerám,“ uviedol fotograf.

Jan Saudek sa v súčasnosti okrem fotografovania a písania venuje aj maľovaniu, "Jedného dňa otvoríte konzervu sardiniek a nájdete tam Saudka. Ja som totiž všade. Pokúšal som sa písať, skúšam robiť kotrmelce, maľujem,“ zavtipkoval umelec.

Dodal, že v súčasnosti sa tomuto koníčku venuje často, pretože jeho obrazy sa veľmi dobre predávajú. "Jeden predám za 80-tisíc korún,“ prezradil úspešný český fotograf a otec ôsmich detí.

debata chyba