Chudík sa vraj svoju monografiu bude učiť naspamäť

Jeden z najobľúbenejších a najrešpektovanejších slovenských hercov Ladislav Chudík si po oslave svojich 85. narodenín mohol prvýkrát zalistovať vo svojej monografii.

12.06.2009 01:00 , aktualizované: 10:53
Ladislav Chudík Foto:
Herec Ladislav Chudík.
debata

Spolu s autorkou Ľubicou Krénovou ju vo štvrtok predstavil v Bratislave. Divadelná kritička pri jej písaní vychádzala z umelcových denníkov, preto Chudík žartoval, že sa ju bude učiť naspamäť.

„V tej knižke je toľko, že keď pôjdem na besedu, tak si budem najskôr v tej knižke listovať, aby som si zopakoval všetky tie situácie z môjho života, aby som o nich mohol zodpovedne rozprávať, s dátumami, hodinami,“ povedal Chudík, ktorý životné jubileum oslávil 27. mája. „V tej knižke je zhmotnený jeden obdivuhodný návod, ako zmysluplne žiť,“ dodala Krénová.

Publicistka, ktorá už podobnú knihu napísala aj o Milanovi Kňažkovi, čerpala z umelcových denníkov, ktoré si začal písať ešte v roku 1938. Umelec ich vraj má doma niekoľko desiatok. „Mojou ambíciou bolo vytvoriť plastický portrét herca, ktorého nevnímame len ako doktora Sovu. Snažila som sa rozkryť tú jeho bohatú hereckú dráhu tak, aby tam bolo obsiahnuté všetko, čo vytvoril,“ poznamenala publicistka.

S Chudíkom sa vraj zoznámili už dávnejšie. Na prvé stretnutie za ním prišla ako novinárka a herec ju najprv podrobil malej skúške, kým sa s ňou pustil do reči. V jeho šatni totiž viselo desať portrétov zakladateľských osobností slovenského divadla, a tak ju nechal hádať, či ich pozná. Krénová sa vraj pomýlila iba pri jednom a tak sa ich spolupráca začala.

K zakladateľským osobnostiam slovenského divadla dnes radia aj samotného Chudíka. Je však známy aj ako ponovembrový minister kultúry a recitátor. Aj keď už pracovné tempo zvoľnil, hercovi stále vypisujú fanúšikovia z Česka i Slovenska. Onedlho si budú môcť prečítať aj knižku rozhovorov, ktorú Chudík pripravuje spolu s publicistom Jánom Štrasserom.

Napriek vysokému veku Chudík stále vystupuje v predstavení Tančiareň v domovskom Slovenskom národnom divadle, objaviť by sa mal aj v pripravovanom film českého režiséra Jana Hřebejka.

debata chyba