SUMO a Mäsožravé kreslo

Pravda predstavuje päť knižných noviniek, ktoré sa v posledných dňoch objavili v kníhkupectvách.

16.08.2009 11:00
debata

Helmut Newton: SUMO
Taschen
Jedinečná kniha fotografií Helmuta Newtona s názvom SUMO vyšla v roku 2000. A bola to udalosť nielen preto, že kniha mala nadreálne rozmery, vážila 30 kilogramov a každý z desaťtisíc výtlačkov fotograf osobne podpísal. Po desiatich rokoch chce vydavateľstvo Taschen úspech zopakovať. A tak vydalo rovnakú kolekciu fotografií, len v menej exkluzívnej podobe. Obrazom, ktoré zachytil slávny fotograf, to neuškodilo. Zostávajú jedinečné, ako bola celá Newtonova práca.

Pavel Kohout: Hvězdná hodina vrahů
Academia
Príbeh sa začína vo februári 1945, keď mladý pražský kriminalista dostane prípad sadistického vraha vdov. Jednou z obetí je vdova po nemeckom generálovi a prípadom sa začne zaoberať aj pražské gestapo, ktoré vymenuje nad prípadom svojho dohliadateľa Erwina Bubacka, vrchného kriminálneho radcu narodeného v Prahe. Kauza sa zároveň stáva príležitosťou na zmapovanie podzemných činností pražskej polície, ktorá tvorí jedinú ozbrojenú zložku v protektoráte.

Jean-Claude Izzo: Totální chaos
Agite/Fra, preklad: Milena Fučíková
Fabia Montala, svojského policajného inšpektora, vytrhne z inak pokojného života dvojnásobná vražda. Na povrch vypláva staré priateľstvo, ktoré mu zabráni v riadnom plnení si pracovných povinností. Sila spomienok na mladosť sa prejaví intenzívnejšie ako únava zo života… Kniha je prvým dielom kultovej trilógie odohrávajúcej sa v Marseille. Všetky tri diely boli sfilmované v podobe miniseriálu s Alainom Delonom v hlavnej úlohe. No kniha aj tak ponúka autentickejší zážitok.

Rosine Bramlyová, Annick Lanoeová: Jsem nesmělá, ale léčím se
Rybka publishers, preklad: Dita Světná, Jana Blažková
Život si z veľkej časti vyberáme sami, buď ho otvoríme svetu a láske, alebo nie. Zbavte sa myšlienky, že treba čakať. Je toľko žien, čo čakajú a čakajú… Čakajú na čo? Život je krátky. Hľadajte spolu s autorkami tejto knihy odpoveď na otázku, čo vám bráni v nadväzovaní a udržiavaní vzťahov, po akých túžite. „Len jedna žena z piatich miliónov má telo modelky. Keby mali lásku a milostný život poznať len tieto ,šťastne vyvolené‘, bolo by ľudské pokolenie čoskoro na zozname kriticky ohrozených druhov.“

Pero Le Kvet: Mäsožravé kreslo
Artis Omnis
Pero Le Kvet mal presne pred týždňom narodeniny. Patafyzik tvrdí, že prišiel na svet 8. 8. 1988 ako 23-ročný. A kreslo? „Bolo raz jedno obyčajné kreslo, ktoré omylom niekto zasypal pieskom. Keď ho po čase piesok túliaci sa k nemu zo všetkých strán začal nudiť, kreslo sa rozhodlo, že najlepšie urobí, ak sa už konečne z piesku vyhrabe. (…) Keď sa napokon kreslo vyhrabalo a oprášilo od piesku, prekvapene si uvedomilo, že dostalo veľkú chuť na mäso.“

debata chyba