Na knižný trh vtrhol komiks. O Jánošíkovi

Narodil sa nám syn Jurko! Výkrikom víta žienka muža, ktorý sa v jeden studený a daždivý deň roku 1688 vracia z panského do svojej chalúpky. Scénka je na štvrtej strane komiksu Jánošík: Ako sa Jurko stal zbojníckym kapitánom. Pod novinkou knižného trhu je podpísaná dvojica Peter Stankovič (ilustrácie) a Vladimír Štric (text).

02.09.2009 12:42
debata

„Vždy bolo mojím snom urobiť komiks. A jediným hrdinom, ktorý stál za zmienku, bol Jánošík,“ priznal autor nápadu Peter Stankovič. Komiksom vraj úplne prepadol už ako decko, známi mu ich nosili z Viedne.

„Veľmi rád mám výzvy urobiť niečo, čo tu ešte nikto predtým neskúsil. Prvý slovenský plnoformátový komiks – to tu ešte nebolo,“ prezradil filmár Vladimír Štric, prečo prijal ponuku stať sa autorom písaného slova.

„Dva roky v kuse som zháňal materiály. Týždne som býval v Terchovej, v kaštieli v Bytči som zohnal všetko dôležité. Aj matričnú knihu, kde je zápis o Jurkovom narodení. Aj originál rozsudku smrti, ktorý je v latinčine, ako bolo vtedy zvykom, aj v jazyku odsúdeného, aby mu rozumel. Najnáročnejšie bolo vytvoriť výzor postáv, aby v ňom bolo cítiť ich charaktery,“ zaspomínal výtvarník. Prostredie príbehu maľoval podľa fotografií, ktoré urobil na miestach, čo Jánošíka pamätajú.

Komiks rozpráva príbeh legendárneho slovenského zbojníka od jeho narodenia po okamih, keď sa stane kapitánom družiny hôrnych chlapov. Autori neobchádzajú historické udalosti. Zaznamenávajú, ako sa stal Jánošík vojakom kuruckej armády, neskôr zas armády cisára, ako sa stretol s Uhorčíkom, či ako ušli z bytčianskeho kaštieľa. Nezabúdajú však ani na rozprávkové motívy z neskutočného sveta, napríklad na vílu, ktorá bábätku v kolíske sľúbila, že sa stane veľkým kapitánom…

„Najlepším príkladom je komiks o Asterixovi. Všetky dobové reálie a udalosti sú historicky doložené, ale spôsob, akým sa na ne autori pozerajú, je vyslovene zábavný,“ vysvetlil Vladimír Štric, ako budoval príbeh a dodal: „Navyše my máme nášho Jurka radi a chceme, aby ho mali radi aj naši čitatelia. Jánošík: Ako sa Jurko stal zbojníckym kapitánom je komiks pre deti od šesť do šesťdesiatšesť rokov, ktorý vylučuje vážnosť. Veď v každom obrázku je zakódovaný gag a vtip.“

„To si robil ty? Dobrá robota!“ skonštatoval Viktor Kubal, keď mu Stankovič priniesol ukážky z pripravovaného komiksu. Slová legendy slovenského animovaného filmu a autora celovečerného kresleného Zbojníka Jurka možno brať ako odporúčanie, že komiks Ako sa Jurko stal zbojníckym kapitánom stojí za prelúskanie.

debata chyba