Neobyčajný testament Jozefa Kronera a divuplný Oskar

Pravda predstavuje päť knižných noviniek, ktoré sa v posledných dňoch objavili v kníhkupectvách.

27.09.2009 09:00
debata

Jozef Kroner: Neobyčajný testament
Európa
Kniha spomienok výnimočného slovenského herca: „Človek môže písať, čo uzná za vhodné. Kniha má veľkú hodnotu a veľký dosah, dobré knihy sa čítajú z generácie na generáciu, stačí natiahnuť ruku a z police si vyberiete knihu, akú chcete. Môžete ju čítať kdekoľvek, aj v stane pár metrov pod najvyššou horou sveta. Ktovie, možno sa takto raz budú čítať i moje knižočky – čmáranice. Osud mi dožičil veľa roboty, slávy, uznania, ale aj pádov. Viac však bolo toho pekného a dobrého. Čo si môžem ešte želať? Vlastne, ja som dieťa šťasteny.“

Martin Amis: Druhé letadlo
Volvox Globator, preklad Kateřina Klabanová
Kontroverzná zbierka esejí a poviedok Martina Amisa, ktoré vychádzali v rokoch 2001 – 2008 v popredných britských a amerických periodikách, sa z rôznych uhlov pohľadu vracia k 11. septembru 2001, k podhubiu terorizmu v jednotlivých islamských krajinách a jeho vplyvom na západnú civilizáciu. Amis si ako obvykle neberie servítky, či už hovorí o reakcii na teroristické útoky, americkej vláde, Bushovi a Blairovi, islamizme, islame a viere ako takej, či o zriadeniach a konfliktoch na Blízkom a Strednom východe.

Junot Díaz: Krátký, leč divuplný život Oskara Wajda
Argo, preklad Barbora Punge Puchalská
Próza, ktorá získala Pulitzerovu cenu za rok 2008. Hlavná postava Oskar je milý, ale dosť tučný človiečik, ktorý v New Jersey sníva o tom, že sa stane dominikánskym Tolkienom a že vďaka tomu nájde konečne lásku. Možno sa mu to nikdy nemá splniť, pretože jeho rodinu už niekoľko generácií prenasleduje prastará kliatba zvaná fukú, ktorá sužuje človeka rôznymi pohromami, smolou, a najmä nešťastnými láskami. Oskar sa zdá byť poslednou obeťou, až sa jedného osudového leta rozhodne, že to s fukú skončí. V mene lásky treba riskovať všetko.

Jan Klíma: Smrt má ráda poezii
Dokořán
Kniha je prvým Klímovýmj románom, v ktorom vystupuje hrdina Miroslav Nedbal, matematik z Karlovej univerzity, ktorý neprijíma – a často akoby proti svojej vôli – rieši kriminálne prípady, do ktorých ho osud zapletie. Jedného dňa je nájdený popredný teoretický fyzik mŕtvy. V snahe blysnúť sa pred svojou študentkou, do ktorej je nie príliš šťastne zamilovaný, nechá sa Nedbal vmanipulovať do riešenia záhadnej Lamačovej smrti. Kniha je klasickou detektívkou anglickej detektívnej školy, ale je i humoristickým románom.

Anthony Browne: Úprk rozumu
Dokořán, preklad Milena Turner
Známy britský novinár sa vo svojej eseji zaoberá jedným z kľúčových fenoménov verejného života – politickou korektnosťou. Jeho analýza smeruje do hĺbky. Politickú korektnosť chápe ako ideológiu, ktorá formuje nielen vyjadrovanie, ale hlavne myslenie a postoje jednotlivcov i skupín, zvlášť tých politicky a mediálne aktívnych. Kde sa vzala ideová štruktúra, v ktorej mene je moderný západný človek ochotný tolerovať cenzúru a autocenzúru? A komu v konečnom dôsledku slúži?

debata chyba