Zo šálky Ars Poetica sa môže napiť každý

Každý si tu nájde svoju šálku kávy, naznačuje plagát medzinárodného festivalu Ars Poetica. Siedmy ročník podujatia, ktoré sa začína v stredu v Bratislave, spája poéziu s ďalšími umeleckými druhmi.

06.10.2009 19:44
Oskar Rósza Foto:
Festival otvorí koncert Oskara Rózsu Márnivé bubliny.
debata

„Šálky na festivalových plagátoch predstavujú rozmanitosť umeleckých foriem a druhov,“ hovorí Ľubica Somolayová z redakcie poetickej sekcie festivalu.

Počas piatich dní sa môžu návštevníci tešiť na desiatky básnikov a hudobných interpretov. Medzi najväčšie hviezdy programu patria poľský básnik Andrzej Sosnowski, Talianka Laura Pugno či americký básnik Campbell McGrath. Zo Slovákov sa predstavia poeti mladšej generácie ako Eva Luka, Ján Gavura, Daniel Grúň a Veronika Šramatyová. V podaní mladých hercov Lucie Rózsa Hurajovej a Mareka Majeského zaznejú básne 26 autorov zo 16 krajín.

Festival otvorí koncert Oskara Rózsu Márnivé bubliny, ktorý predstavuje preklenutie hudobnej kompozície, improvizácie a poézie.

„Márnivé bubliny sú veľmi neobvyklým a vzácnym žánrom akéhosi koncertu poézie. Hudobné kompozície a improvizácie Oskara Rózsu, skomponované špeciálne pri tejto príležitosti v interakcii s poéziou mladých slovenských básnikov. Spolu s VJ setmi Zdena Hlinku sa pásmo poézie premení na multimediálny koncert,“ sľubuje Somolayová.

Na podujatí vystúpia aj ďalší hudobníci ako bratislavská kapela Hvozd či poľské zoskupenie Marcel Arp Ensemble. Potenciál zaujať má aj predstavenie Remains of a Future s upravenými záznamami z exteriérov spojených s poéziou.

Vo filmovom klube 35_mm a A4 – nultom priestore prebehne premietanie trinástich celovečerných a množstva krátkometrážnych filmov, ktorých tematika alebo realizácia sú úzko späté s poetikou. Cez deň doplnia program workshopy a prednášky, večer zase párty.

Za uplynulé roky predstavil festival Ars Poetica slovenskému publiku takmer 120 popredných autorov z 25 krajín.

debata chyba