Man Bookerovu cenu získal román o Cromwellovi

Prestížnu literárnu Man Bookerovu cenu dostala v utorok večer v Londýne Hilary Mantelová za historický román Wolf Hall. Oznámila to porota Man Bookerovej ceny.

07.10.2009 12:00
Hilary Mantelová zvíťazila s historickým... Foto:
Hilary Mantelová zvíťazila s historickým románom Wolf Hall.
debata

Román päťdesiatsedem­ročnej autorky je situovaný do 20. rokov 16. storočia a opisuje vzostup Thomasa Cromwella na dvore kráľa Henricha VIII. „Wolf Hall je výnimočnou knihou. je to skutočne veľký anglický román, v ktorom sa pretína psychológia jednotlivca a politika,“ uviedli porotcovia ceny. Predseda poroty James naughtie ocenil „ambície, smelosť a nádhernú prózu“ Mantelovej. Autorka, ktorá bola najväčšou favoritkou na získanie ceny , svoj historický román písala päť rokov a teraz pracuje na jeho pokračovaní.

Porotci vyberali zo šiestich nominovaných kníh. Medzi nimi bol aj román Simona Mawera inšpirovaný osudmi známej brnenskej vily Tugendhat. Súčasťou najuznávanejšej ceny pre románopiscov, ktorí píšu po anglicky je aj finančná prémia 50 – tisíc libier. Po 2 500 librách dostanú všetci finalisti. Okrem toho sa získanie ceny, ale tiež zaradenie do širšieho aj užšieho výberu, prejaví ihne´d zvýšením predaja.

Bookerova cena, od roku 2002 premenovaná na Man Bookerovu, sa udeľuje za najlepší román roku občanom krajín britského Spoločenstva a Írska. Založili ju v roku 1969 ako protiváhu Goncourtovej cene vo Francúzsku. Medzi jej držiteľmi sú napríklad Iris Murdochová, William Golding, Salman Rushdie či Ian McEwan.

debata chyba