Nobelova cena za literatúru je vždy hádankou

Izraelský spisovateľ Amos Oz, ale aj nemecká spisovateľka Herta Müllerová sú podľa britskej stávkovej kancelárie Ladbrokes najväčšími favoritmi na tohtoročnú Nobelovu cenu za literatúru. Meno jej držiteľa je však vždy hádankou.

07.10.2009 16:46
Haruki Murakami Foto:
V prvej desiatke najväčších favoritov je podľa britskej stávkovej kancelárie aj japonský spisovateľ Haruki Murakami.
debata

Vlani v kancelárii Ladbrokes viedol rebríček potenciálnych držiteľov taliansky spisovateľ Claudio Magris s kurzom tri ku jednej. Cenu však získal Jean-Marie Gustave Le Clezio, na ktorého bol kurz štrnásť ku jednej. Tento rok vedie rebríček spisovateľov Izraelčan Amos Oz. Kurz na jeho víťazstvo bol v stredu tri ku jednej. Oz sa v súvislosti s Nobelovou cenou spomínal aj v minulých rokoch, jeho diela vyšli aj v slovenčine a češtine. Rovnaký kurz mala však v stredu aj slovenskému čitateľovi pomerne neznáma Herta Müllerová, nemecká spisovateľka pochádzajúca z Rumunska. Pritom ešte v utorok bol jej kurz sedem ku jednej.

Peter Englud, stály sekretár Švédskej akadémie, ktorá ceny za literatúru udeľuje, však v rozhovore pre agentúru Associated Press povedal, že akadémia by sa mala vyvarovať toho, aby ceny za literatúru boli „príliš eurocentrické“. V posledných rokoch totiž Nobelovu cenu za literatúru získavali prevažne európski spisovatelia. Šancu tak majú aj americkí autori Philip Roth, Thomas Pynchon alebo Joyce Carol Oatesová, o ktorých sa v posledných rokoch tiež často hovorí ako o možných laureátoch. Kurz na ich víťazstvo je päť ku jednej.

V prvej desiatke stávkového rebríčka sú aj sýrsky poet Adonis, ale aj japonský spisovateľ Haruki Murakami, známy vďaka knihám ako Nórske drevo či Kafka na pobreží. V zozname sú aj mená Bob Dylan, Milan Kundera alebo Arnošt Lustig. Kancelária Ladbrokes ich všetkých zaradila medzi 25 najpravdepo­dobnejších kandidátov na výhru. Kto Nobelovu cenu za literatúru napokon získa, bude jasné vo štvrtok na obed.

debata chyba