Festival Jána Smreka láka na poéziu aj lesbičky

Dánska poetka Pia Tafdrupová, švédsky dramatik a prozaik Per Olov Enquist aj izraelský spisovateľ Aharon Appelfeld budú hosťami Medzinárodného literárneho festivalu Jána Smreka. Začal sa v nedeľu v Skalici a až do štvrtka pokračuje v Bratislave, Trnave či Pezinku.

19.10.2009 00:50
Záber z predstavenia Noc lesbičiek Foto:
Záber z predstavenia Noc lesbičiek
debata

Dnes festival v bratislavskom Zichyho páláci ponúkne od 17. h Večer severskej a čínskej poézie. Ukážky z diel švédskeho básnika Petra Curmana, taiwanskej poetky Karen Kungovej či Pie Tafdrupovej za ich osobnej účasti prečíta Ingrid Timková.  Pia Tafdrupová, podľa organizátorov " jedna z najväčších severských poetiek, ktorej poézia je odvážna a sebavedomá,“ si následne prevezme Cenu Jána Smreka. Udeľuje sa už od roku 1998.

V utorok festival ponúkne napríklad Večer svetovej prózy, na ktorom v bratislavskej Mozartovej sieni  Božidara Turzonovová a Marián Slovák predstavia slovenské preklady kníh Dva osudy Aharona Appelfelda a  Kniha o Blanche a Marii Pera Olova Enquista.

 Enquist zase v stredu osobne uvedie svoju najúspešnejšiu hru Noc lesbičiek v bratislavskom divadle a.ha.  Ide o "tragikomický obraz manželského vzťahu Augusta Strindberga a jeho manželky herečky a iných mileneckých vzťahov, ktoré vznikajú a zanikajú počas skúšania Strindbergovej divadelnej hry medzi členmi jeho súboru.“ Po predstavení je pripravená diskusia s autorom.

Festival ukončí štvrtkový Večer súčasnej slovenskej a lužickosrbskej poézie v pezinskej Malokarpatskej knižnici. Kompletný program festivalu nájdete na www.jansmrekfestival.sk.

debata chyba