Asterix oslavuje päťdesiatku

Vôbec prvý príbeh kreslených galských bojovníkov Asterixa a Obelixa vyšiel vo francúzskom komixovom časopise Pilote presne pred 50 rokmi.

28.10.2009 18:08
Asterix a Obelix
Asterix a Obelix
debata

Slávny komix o ich chrabrom boji proti väčšinou tupým Rimanom sa dnes predáva vo viac ako stovke krajín sveta. A Asterix s Obelixom prežívajú svoje dobrodružstvá nielen v rodnej dedinke, ale vydávajú sa aj do zahraničia. V predposlednom zo série ich dobrodružstiev, ktoré vyšlo v roku 2005 sa dokonca stretli s mimozemšťanmi. Komixov s populárnymi postavičkami sa doteraz predalo zhruba 325 miliónov kusov. Pri príležitosti päťdesiatky vychádza aj ďalší zo série komixov nazvaný Výročie Asterixa a Obelixa – Zlatá kniha. Obsahuje niekoľko krátkych príbehov.

Zámerom pôvodných tvorcov – spisovateľa Reného Goscinnyho a kresliča Alberta Uderza, ktorý po Goscinnyho smrti v roku 1977 začal písať aj texty, bolo predstaviť deťom prostredníctvom komiksu aj časť francúzskej histórie. Podľa Francúzov stelesňuje Asterix francúzsku „držku“ a neústupnosť, Obelix zase rabelaisovskú neviazanosť a roztopašnosť. Na motívy komiksu vznikli aj animované a hrané filmy. Obelixa si napríklad zahral Gérard Depardieu. Okrem toho pri Paríži vznikol Park Asterix a po malom bojovníkovi pomenovali aj prvý francúzsky satelit a asteroid číslo 29401.

Niektorí kritici slávneho komixu však tvrdia, že po smrti Reného Goscinnyho jeho úroveň klesla. „Underzo je výborný umelec, ale nie textár. Nemá potrebnú sebadôveru. Má jeden nápad, potom iný, potom ďalší až z toho vzniká chaos. Čo je dôležitejšie, všetok ten humor, tá krásna irónia, sa niekam vytratili.“ citovala stránka BBC belgického kritika Huguesa Dayeza. „Paradoxom však je, že napriek tomu všetkému sa Asterixove príbehy nikdy nepredávali tak dobre ako teraz,“ dodal.

debata chyba