Piško krstil svoj románový debut pivom

Humorista Rasťo Piško krstil v stredu svoj román s autobiografickými prvkami Hačava s podtitulom Spomienky péesáka. Krst pojal vo vojenskom štýle, v akom sa dej knihy odohráva. Hneď na začiatku všetci zúčastnení pripochodovali do miestnosti bratislavského kníhkupectva. Piškov debut uviedol do života humorista Peter Marcin, ktorý ho polial juhočeským pivom. Hostí sprevádzal večerom Štefan Skrúcaný, ktorý kedysi účinkoval s Piškom v humoristických reláciách. Program spestrila skupina Jednofázové kvasenie.

14.01.2010 16:36
Krst knihy Hačava Foto:
Krst knihy Hačava
debata

Námetom na napísanie knihy boli pre humoristu spomienky na povinnú vojenskú službu. Príbeh sa odohráva v období „začiatku konca“ totalitných režimov vo východnej Európe. Zobrazuje v ňom osudy vojakov, ktorí dva roky strážili takzvanú železnú oponu. Atmosféru románu vykresľuje drsný vojenský humor, ale aj veľké ľudské city a túžby či fanatizmus a zrada.

Autor priznal, že kniha nesie názov podľa oblasti na Šumave v južných Čechách, kde strávil dva roky na vojenskej službe. „Keby človek vedel, čo ho tam čaká, tak by tam neliezol,“ povedal na margo vojenských zážitkov. Dodal však, že napriek tomu tam zažil aj mnoho vtipných situácií. Piško sľubuje, že kniha je zmesou všetkého a každý si v nej nájde to svoje. Riaditeľka vydavateľstva Ikar Valéria Malíková si myslí, že román nie je čítanie len pre mužov, ale aj pre ženy. „My sme oslovili Rasťa Piška a on už mal v tej chvíli knihu vlastne hotovú,“ vyjadrila sa Malíková.

Piško je známy ako autor viacerých humoristicko-satirických relácií a kabaretov. Písal fejtóny pre Mosty, Domino, Moment a Pravdu. Získal šesť Zlatých a sedem Platinových platní za predaj MG a CD nosičov s autorským hovoreným slovom. Pred dvanástimi rokmi vydal knihu humoresiek Z druhej ruky.

debata chyba