Karel Hvížďala a kol.: Evropa, Rusko, teroristé a běženci

Rozhovory z väčšej časti s univerzitnými profesormi či učiteľmi, ktorí väčšinou žijú mimo Českej republiky.

01.05.2016 05:00
debata

Mapujú eskalujúce krízy roku 2015, ktorý rámcujú dve masakry v Paríži: 7. januára bola vyvraždená časť redakcie Charlie Hebdo a v noci z 13. na 14. novembra bolo vo francúzskej metropole zabitých 130 ľudí.

Karel Hvížďala a kol.: Evropa, Rusko, teroristé a běženci

Európska únia ťažko zabránila finančnému kolapsu Grécka, Británia sa začala vyhrážať vystúpením z EÚ, po Maďarsku i Poľsko ochromilo ústavný súd, zoštátnilo verejnoprávne médiá a všetky štáty strednej Európy sa odmietli podieľať na prijímaní utečencov, ktorých do EÚ prišlo asi jeden a pol milióna. V zahraničí musela EÚ spolu s NATO zasahovať v Iraku a Sýrii, pokúšala sa vyjednať prímerie na Ukrajine. Na Rusko, ktoré bolo oslabené pádom ceny ropy, boli kvôli porušeniu celistvosti Ukrajiny uvalené sankcie atď…

K všetkým teroristickým útokom sa prihlásil tzv. Islamský štát. K eskalácii napätia v roku 2015 prispelo i zostrelenie ruského bombardéru Su-24 dňa 24. novembra Turkami. Zdá sa, že tento a ďalšie roky by mohli byť pre našu existenciu veľmi dôležité, pretože spoľahnúť sa na to, že všetky problémy za nás vyriešia Spojené štáty, sa už nemožno. Musíme si zvyknúť, že zvýšená miera rizika patrí k záväzne žitému životu.

Karel Hvížďala (1941) je popredný český novinár, dramatik a spisovateľ. V rokoch 1978 – 1990 žil v exile v západnom Nemecku.

(česky)

Mladá fronta

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Karel Hvížďala #Evropa #teroristé a běženci