J. D. Salinger: Prežíval som to, čo Holden Caulfield

Ježiš, ten má talent od Boha! Povedal Ernest Hemingway o J. D. Salingerovi. Stretli sa v Normandii, obaja v uniformách americkej armády v čase druhej svetovej vojny. Vtedy mal dvadsaťtriročný Salinger na konte len zopár poviedok, ktoré vyšli v časopisoch. Hemingwayovým slovám dal za pravdu obrovský úspech románu Kto chytá v žite, ktorý vyšiel prvýkrát v roku 1951. Bol preložený do mnohých jazykov a na celom svete sa predalo 65 miliónov výtlačkov príbehu dospievajúceho Holdena Caulfielda.

31.01.2010 04:00
Jerome David Salinger Foto:
Spisovateľ Jerome David Salinger, autor slávnej knihy Kto chytá v žite, zomrel vo veku 91 rokov.
debata

Spisovateľ, ktorý poznal chuť slávy a zároveň ju odmietal, zomrel v stredu prirodzenou smrťou vo veku 91 rokov. Posledné roky žil sám vo veľkom, no skromnom dome v New Hampshire. Publikovať prestal v polovici šesťdesiatych rokov, písal však stále. „Mám rád písanie. Milujem písanie. Píšem však len pre seba a pre vlastný pôžitok,“ povedal v roku 1974 v interview pre The New Yorker Times. Zvyčajne sa však médiám aj obdivovateľom vyhýbal.

Malého Newyorčana lákalo divadlo, hrával v školských hrách a vraj mal talent pre drámu. Prvé poviedky začal písať v noci s baterkou pod perinou ako poslucháč vojenskej akadémie Valley Forge. V očiach spolužiakov bol náladový a uštipačný.

„Fascinovala ma jeho tvrdohlavosť a zúrivá viera, ktorú mal vo vlastné literárne poslanie. Mal ego ako z kalenej ocele,“ povedal americký spisovateľ Aaron Edward Hotcher, podľa ktorého bol Salinger „temne krásny a neznesiteľne arogantný“.

Bol čudák a pustovník. Zaujímal sa o orientálne náuky. Začiatkom päťdesiatych rokov sa usadil v chalupe bez elektriny a vody. Mnohé poviedky publikoval len v časopisoch. Prvé manželstvo so Sylviou Welterovou stroskotalo po ôsmich mesiacoch. Nevydržalo ani druhé s literárnou hviezdou Claire Douglasovou, s ktorou mal dve deti.

Po úspechu románu Kto chytá v žite vydal už len dve zbierky poviedok – Deväť poviedok v roku 1953 a Franny a Zooey v roku 1961.

V deväťdesiatych rokoch vyšli o Salingerovi dve knihy. Jednu napísala jeho bývalá milenka Joyce Maynardová, druhú jeho dcéra Margaret Salingerová. Podľa nej sa jej rodičia nikdy nemali vziať.

„Moje chlapčenstvo sa veľmi podobalo na to, čo prežíval Holden Caulfield,“ povedal Jerome David Salinger.

Anketa

Ako vás oslovil Salingerov román Kto chytá v žite?Martin Porubjak, dramaturg SND

Keď v šesťdesiatych rokoch vyšiel preklad románu Kto chytá v žite, bolo to čítanie mňa – gymnazistu, mojich priateľov, celej generácie. Aj moje deti ním boli fascinované. Salinger ma oslovil príbehom, citlivosťou, prebúdzajúcou sa sexualitou. Proste úžasná knižka, veľmi úprimná o vzťahu mladého človeka k svojmu okoliu a špeciálne k svojej sestričke Phoebe. A veľmi otvorená na svoju dobu. Kým tu a inde bude vládnuť istý civilizačný stupeň, Kto chytá v žite bude ľudí oslovovať.

Michal Hvorecký, spisovateľ
Kto chytá v žite bola úplne prvá knižka, ktorú som prečítal v angličtine. Dostal som ju od otca ako paperback. Určite je to až kanonický príbeh, v ktorom sa najmä mladý človek nájde a je jedno, či žije v roku 2010 alebo v 50. rokoch v Amerike. Trošku mi pripomína román Núdzový východ. Búra americký sen, hovorí o odcudzenom konzumnom svete, ktorý je k ľuďom drsný a arogantný. Hrdinovo večné hľadanie a pochybnosti môžu aj dnes osloviť tak ako mňa pred rokmi.

Tereza Nvotová, režisérka
Salingerov román Kto chytá v žite som čítala veľmi dávno, mala som asi desať alebo jedenásť rokov. Mám hroznú pamäť, vynárajú sa mi len tie veci, ktoré potrebujem. Pamätám si iba to, že to bola béžová knižka. Salinger bol príjemný, aj čítanie bolo príjemné, ale nijako mimoriadne ma nezasiahol. Na rozdiel od iných knižiek.

Eva Pavlíková, herečka DAB Nitra
Mala som doma poličku, kde boli knižné istoty. Kupovali mi to rodičia a kniha Kto chytá v žite patrila k nim. Je to kultový román, ktorý má prečítaný každý mladý človek, ktorý rád číta. Keď som sa dozvedela, že J. D. Salinger zomrel, bolo mi aj ľúto, ale zasa mal krásny vek. Dožil sa viac ako deväťdesiatky – asi ako za odmenu, že napísal takú dobrú knižku.

Jerome David Salinger
1. januára 1919 sa narodil v New Yorku
1936 začal študovať na Newyorskej univerzite, po pol roku však štúdium zanechal
1939 navštevoval kurzy písania na Kolumbijskej univerzite
1941 začal písať krátke poviedky pre The New Yorker
1942 ho povolali do armády, počas vojenskej služby sa v Normandii stretol s Ernestom Hemingwayom
1946 sa v nemeckom Weissenburgu oženil so Sylviou Welterovou, manželstvo sa po ôsmich mesiacoch rozpadlo
1948 publikoval krátku poviedku Deň ako stvorený pre banánové rybičky
1951 vyšiel román Kto chytá v žite
1952 sa usadil v Anglicku v nezariadenej chalupe bez elektriny a vody
1953 vydal zbierku Deväť poviedok
1955 sa oženil s literárnou hviezdou Claire Douglasovou, s ktorou mal dve deti
1961 vydal druhú a poslednú zbierku poviedok Franny a Zooey
1965 časopisecky vydal posledné poviedky
27. januára 2010 zomrel vo svojom dome v New Hampshire vo veku 91 rokov

debata chyba