Kniha týždňa: V zlom počasí nechcú byť džentlmeni sami

V novej knihe rozhovorov s Jánom Štrasserom hovorí Milan Lasica presne. Tak ako sa na majstra slova a myšlienky patrí. Ale hovorí staré pravdy. A keď nie staré, potom takmer nikdy nepríde s pohľadom, ktorý by mieril za videnú skutočnosť, ako ju pomenúvajú mnohí.

02.02.2010 09:00
Rok Lasicu
Rok Lasicu
debata

Sčasti je tak isto pre otázky, ktorými Štrasser Lasicu síce občas provokuje, ale zároveň mu staré pravdy podsúva. A sčasti isto preto, že Lasica prosto ďalej kráča po svojej ceste. Aj humor, s akým sa preslávil, predsa stojí na presnom pomenovaní viditeľného.

Naposledy sa Ján Štrasser s Milanom Lasicom pre knihu rozprávali pred piatimi rokmi. Titul Lenže ja som iba komik vtedy vyšiel v rade s ďalšími knižnými rozhovormi – portrétmi, ktoré básnik a publicista pripravil a s ktorými celkom zaslúžene bodoval. Pre Rok Lasicu, ktorý príde na knižný trh v marci, zvolil autor otázok iný prístup. S hercom, komikom či fejtonistom komentuje dvanásť mesiacov, ktoré prebiehali popri ich stretnutí. Čo stretnutie, to jeden uplynulý mesiac.

„Kedykoľvek som sa ocitol v spoločnosti Milana Lasicu a počúval, čo hovorí, vždy mi prišlo ľúto, že nemám pri sebe diktafón. Tak som sa ho raz opýtal, či si ten diktafón môžem vziať a koncom januára 2009 prísť za ním, aby sme sa pozhovárali, čo mesiac priniesol a čo si on o tom všetkom myslí. A že by sme to prípadne v tom roku skúsili dvanásťkrát a obohatili tak čínsky kalendár o rok Lasicu,“ vysvetľuje Štrasser zámer v predhovore knihy.

Tento princíp sa nápadne podobá na dialógy, aké zneli v relácii 7edem s.r.o., kým ju vysielala televízia Markíza, a aké teraz znejú v relácii Sedem, keď ju vysiela televízia JOJ. Dokonca na záver každého rozhovoru kladie Štrasser otázku, ktorá stojí na „haluzi mesiaca“. Takmer absurdnej správe, ktorá sama zdvíha obočia a provokovať má odpoveď, čo vyvolá hurónsky smiech.
Aj odpovede Milana Lasicu v týchto rozhovoroch sa preto nápadne podobajú komentárom, ktoré možno sledovať pri zábavnom stretnutí osobností v televízii. Rozdiel je vlastne iba jeden. V televízii môžu za Lasicu hromadu presných, ale banalít povedať iní. A tu musí aj tie povedať len sám.

Rok Lasicu však pripomína aj stretnutie dvoch starších, inteligentných mužov s prehľadom o dianí okolo nich. Nemlátia prázdnu slamu. Aj keď veľa nového nakoniec nepovedia, rozídu sa navzájom ubezpečení o pevnosti svojich právd. A v dobrej nálade, že ani v zlom počasí s nimi nestoja sami.

„Pri našich rozhovoroch Milan Lasica naznačil, že témy, o ktorých sa rozprávame, rýchlo odveje čas, a vyslovil miernu obavu, či ich táto kniha prežije. Áno, témy prichádzajú, chvíľu nás vzrušujú a potom ich prekryjú iné témy, no tie, o ktorých sa v tejto knihe zhovárame, si protekčne zaistili právo na dlhý život,“ tvrdí Ján Štrasser v závere svojho predhovoru.

Má pravdu. Milan Lasica s ním v rozhovoroch hovorí o jednotlivostiach v čase. A pomenúva cez ne aj dlhodobejší stav spoločnosti. Nadčasovým však Rok Lasicu nerobia briskné pomenovania, nesrší z neho trvácny ostrovtip autora otázok či spovedaného, ani ich spoločné prekvapujúce „odhalenia“. Dlhú životnosť zaručuje knihe spoločnosť, v ktorej dvaja starší muži žijú a o ktorej hovoria.

Žijú v nej totiž ľudia, ktorí si na prudké zmeny, aké ich stretávajú najmä posledných dvadsať rokov, zvykajú pomalšie. Určite pomalšie ako tí, ktorí v slušnú spoločnosť možno ani nedúfali, ale zato ju vyzerali. A ešte v tejto spoločnosti žijú ľudia, čo si na zmeny zvykli až prirýchlo. Kým ani jedni z nich nezmiznú, bude Rok Lasicu aktuálny. Pretože herec, komik či fejtonista volá – presne a potichu – po nepísaných pravidlách. A to je reč britských džentlmenov, ktorí sú znakom každej slušnej spoločnosti.

„Ponúkam vám, milí čitatelia, diváci a priaznivci Milana Lasicu, našu druhú knihu rozhovorov. Rýchlo zistíte, že je iná než naša prvá kniha Lenže ja som iba komik z roku 2005, no rovnako rýchlo zistíte, čo majú obe knihy spoločné – Lasicov originálny pohľad, či presnejšie nadhľad, s akým komentuje svet okolo seba i v sebe, pohľad, ktorého základom je presné poznanie a vtipné – čiže opäť presné – pomenovanie toho, čo život každý deň prináša,“ uvádza ešte Štrasser v predhovore k prichádzajúcej novinke.

Nie je to celkom tak. Čítať dvanásť nových rozhovorov Jána Štrassera s Milanom Lasicom je to isté, ako čítať po celý rok napríklad noviny. A kriticky rozmýšľať o informáciách, ktoré sa v nich objavujú. Ale zato nie je Rok Lasicu zbytočná kniha. Za takú ju bude považovať iba ten, čo od každej knihy a každého vysloveného postrehu očakáva revolúciu. Ale dvaja starší páni nakoniec vždy žiadajú stlmiť veľké očakávania.

Pri kritickom rozmýšľaní a následnom presnom pomenovaní skutočnosti zostáva Milan Lasica britským džentlmenom. A ani to nakoniec nie je málo. Britských džentlmenov je v slovenskej krajinke menej, ako by si žiadala spoločnosť, ktorá chce byť slušná.

Rok Lasicu, 12 rozhovorov Jána Štrassera s Milanom Lasicom, Forza, vyjde v marci 2010

debata chyba