Stratený symbol už porazil Harryho Pottera

Anglický originál románu Stratený symbol sa hneď po vydaní stal jednou z najrýchlejšie sa predávajúcich kníh v dejinách. Na Slovensku sa preklad knihy Dana Browna začne predávať v stredu, ale v predpredaji si ho len v internetovom kníhkupectve martinus.sk objednalo už vyše päťtisíc ľudí.

09.02.2010 10:27
Stratený symbol - predaj - Slovensko Foto:
Slovenský preklad Strateného symbolu sa začne predávať v stredu 10 februára.
debata

„Stratený symbol prekonal siedmy diel Harryho Pottera hlavne rýchlosťou, akou sa predáva. Presné čísla nechcem zverejňovať, sú to citlivé informácie. V rekordný deň sa však Brownovej knihy predalo dvakrát viac ako v najlepší deň predaja Harryho Pottera a Darov smrti,“ povedal Michal Meško z martinus.sk. Čísla počas trvania celého predpredaja podľa neho ukazujú, že Brownov bestseller tesne porazí poslednú časť potterovskej série.

Ďalšiu najpredávanejšiu knihu na Slovensku Úsvit, štvrtý diel upírskej ságy od Stephenie Meyerovej, predbehol v najlepší deň dokonca trojnásobne.  Slovenský Stratený symbol vychádza v náklade výrazne prevyšujúcom 50-tisíc kusov. „Sú to vysoké desiatky tisíc kusov – najvyšší prvý náklad, aký sme kedy tlačili,“ povedal Juraj Heger zo Slovartu. „Objednávok vopred máme relatívne málo, keďže priamo u nás si vopred objednávajú len internetoví zákazníci, je to niekoľko tisíc,“ dodal.

Rebríčky predaja kníh vo svete hovoria, že ku koncu roka 2009 sa predalo v USA asi tri milióny a vo Veľkej Británii okolo 1,5 milióna výtlačkov Strateného symbolu. Na Slovensku sa predalo v angličtine vyše 5-tisíc kníh.

V prvom dni vydania knihy Lost Symbol sa predalo milión kusov v tvrdej väzbe a v podobe elektronických kníh. Už po týždni muselo vydavateľstvo Random House dotlačiť ďalších 600-tisíc kópií.

Anglický originál vyšiel 15. septembra 2009, k dispozícii bolo päť miliónov výtlačkov pre USA a Kanadu a jeden a pol milióna pre Veľkú Britániu a Európu. Ešte teraz, po 20 týždňoch, sa drží v prvej trojke najpredávanejších kníh, predminulý týždeň bol tretí, minulý týždeň poskočil dokonca na druhé miesto.

Prvá Brownova kniha, v ktorej vystupoval profesor Robert Langdon, Da Vinciho kód – vyšla 18. marca 2003, sa podľa agentúry SITA v rebríčku bestsellerov denníka The New York Times držala 144 týždňov a 54 týždňov bola na jeho vrchole. Doteraz sa jej predalo 81 miliónov kusov a preložili ju už do 51 jazykov.

Film, ktorý podľa románu nakrútil režisér Ron Howard s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe, sa stal ihneď kasovým trhákom. Jeho celosvetové tržby prekročili 757 miliónov dolárov (takmer 553 miliónov eur). Adaptácia ďalšieho románu Anjeli a démoni sa do slovenských kín dostane 14. mája. Začiatkom februára filmová spoločnosť Columbia Pictures potvrdila, že Stratený symbol sfilmuje, či snímku bude režírovať Ron Howard, ešte nepotvrdila.

debata chyba