Stratený symbol mizne po stovkách

Každé tri minúty ubudol jeden výtlačok. Tak to videl človek, keď sa v stredu postavil k pultu, z ktorého kníhkupectvo Panta Rhei v bratislavskom Poluse predáva Stratený symbol. Slovenský preklad najnovšej knihy Dana Browna mizol v prvý deň rýchlo.

10.02.2010 17:54
Stratený symbol - predaj - Slovensko Foto:
Slovenský preklad Strateného symbolu sa predáva od 10. februára.
debata

„Chodia sem stáli zákazníci, ale aj takí, ktorí vidia novinku a kúpia si ju, aby pekne vyzerala na poličke. Žiadni verní fanúšikovia ráno nevyčkávali na otvorenie kníhkupectva. Oveľa viac záujmu bolo o dobrodružstvá Harryho Pottera,“ povedala predavačka Jana Lomjanská. Od rána do jednej hodiny poobede odišlo s novou Brownovou knihou asi sto zákazníkov.

Jednou bola opatrovateľka Dagmar Ravasová. „Zatiaľ som videla len film Da Vinciho kód, ktorý je mysteriózny a trochu historický. Od Strateného symbolu očakávam, že ho budem čítať od rána do večera, až kým ho neprečítam,“ usmiala sa.

Ale po novinke siahli aj Brownovi verní čitatelia. „Už mám všetky knihy, len táto mi chýbala,“ vysvetlil študent farmácie Juraj Piešťanský. Zaujal ho spisovateľov pôsobivý štýl rozprávania. „Človek si pri čítaní predstavuje, ako by sám bol postavou v príbehu. Z jeho predchádzajúcich kníh mám najradšej Anjelov a démonov, ktorí majú pútavejší dej ako Da Vinciho kód,“ dodal.

O Stratený symbol sa čitatelia zaujímali už pred zopár mesiacmi. „Predtým, ako sa kniha začala predávať, sa ľudia chodili denne pýtať, kedy bude preložená a na predajnom pulte. Titul sa celkom dobre predával aj v angličtine,“ uviedla Jana Lomjanská. Na preklad sa tešil napríklad aj Milan Stranovský zo Senca. „Hoci mám všetky Brownove knihy, nepripisujem im mimoriadny význam. Je to skôr literárny pop a oddychové čítanie. Páči sa mi, že sú to diela, ktoré boli bez obalu a strachu uvedené pre širokú verejnosť,“ povedal.

Za komínom z výtlačkov Strateného symbolu stojí jeden o čosi menší. Z neho si zákazníci môžu zobrať sprievodcu Čo stojí za Strateným symbolom. Ale kniha Tima Collinsa veľký úspech nemá. „Dnes si ju kúpili asi len dvaja ľudia,“ uzavrela Lomjanská.

Séria o profesorovi Langdonovi

Anjeli a démoni
anglicky 2000, slovensky 2004
Profesor Langdon pomáha v inštitúte CERN vyšetriť vraždu Leonarda Vetru, vynikajúceho vedca, ktorý sa snažil vedecky dokázať existenciu Boha. Langdon sa dozvedá o látke zvanej antihmota a o jej obrovských ničivých účinkoch. Najväčšiu vzorku ukradli ilumináti, tajomné bratstvo, ktoré je nepriateľom každého náboženstva a počas stretnutia kardinálov, ktorí vyberajú nového pápeža, chce s antihmotou zničiť Vatikán.

Da Vinciho kód
anglicky 2003, slovensky 2004
Robert Langdon je v Paríži, keď zavraždia správcu múzea Louvre Jacquesa Sauniera. Polohou, v akej zomrel, nechal odkaz vnučke Sophii Neveuovej. Langdon jej pomáha v hľadaní svätého grálu a jeho tajomstva. Ale čím bližšie sú k cieľu, tým je úloha nebezpečnejšia. Dozvedajú sa, že grál nebol v skutočnosti pohár, ale niečo v úplne iné. A odhalenie tajomstva by mohlo úplne zničiť kresťanskú, najmä katolícku cirkev.

debata chyba