Stratený symbol sa stráca. Z pultov kníhkupectiev

Preklad najnovšieho románu Dana Browna Stratený symbol aj na Slovensku láme rekordy. Počas predpredaja a za päť dní od začiatku predaja si ho kúpilo už vyše 35-tisíc ľudí. Je to viac ako polovica z 65-tisícového nákladu. Voľné pokračovanie bestsellerov Anjeli a démoni alebo Da Vinciho kód vládne rebríčku od 1. do 14. februára, hoci do kníhkupectiev sa dostalo až 10. februára.

16.02.2010 13:47
Stratený symbol - predaj - Slovensko Foto:
Stratený symbol
debata

„Je to najväčší náklad prvého vydania knihy, aké sme v našom vydavateľstve tlačili,“ povedal pred týždňom pre Pravdu riaditeľ Slovartu Juraj Heger. Ešte predtým, ako sa objavil v „kamenných“ kníhkupectvách, si ho cez internetový portál martinus.sk objednalo vyše 5-tisíc fanúšikov Dana Browna, rovnaký počet kníh predala od minulej stredy do nedele sieť Panta Rhei.

Stratený symbol, ktorý sa odohráva v rozpätí 12 hodín a jeho hlavným hrdinom je opäť odborník na symboly Robert Langdon, z prvého miesta rebríčka predajnosti vytlačil Upírske denníky L. J. Smithovej, tretia časť s názvom Zbesilosť a štvrtý diel Temnota boli najpredávanejšie knihy v januári. Za nimi sa držala štvrtá časť upírskej ságy Twilight z pera Stephenie Meyerovej Úsvit. Obľúbená knižná séria obsadila aj ďalšie dve priečky – na štvorke bola tretia časť s názvom Zatmenie a prvú päťku uzatvárala druhá časť Nov.

Od začiatkom januára sa všetko zmenilo. Ako uvádza agentúra SITA, po Stratenom symbole je teraz na druhej priečke román Ľavá ruka Boha Paula Hoffmana. Na tretie miesto stúpol Spis Hitler britského historika Patricka Delaforcea. Štvorka patrí novinke v predpredaji – kompletnému sedemzväzkovému vydaniu Tisíc a jednej noci v preklade najznámejšieho slovenského arabistu Jána Paulinyho, séria boduje napriek tomu, že v kníhkupectvách sa objaví až 1. marca, aj to len prvé a štvrté vydanie, ostatné budú vychádzať postupne do novembra 2010. Piatym najpredávanejším je román Nočné slasti Američanky Sherrilyn Kenyonovej.

Päť najpredávanejších kníh od 1. do 14. februára

1. Stratený symbol (Dan Brown)
2. Ľavá ruka Boha (Paul Hoffman)
3. Spis Hitler (Patrick Delaforce)
4. Tisíc a jedna noc – kompletné 7-zväzkové vydanie
5. Nočné slasti (Sherrilyn Kenyonová)

debata chyba