Psia mama Zdena Frýbová dopísala posledný príbeh

Za normalizácie sa úspešná autorka kníh pre celú rodinu vyhýbala cenzúre tak, že sa úplne stránila politických tém. Po roku 1989 popularita Zdeny Frýbovej ešte vzrástla, na rozdiel od predchádzajúceho obdobia v knihách naplno prezentovala svoje ľavicové názory. Ťažila zo sklamania a "blbej nálady" v Čechách, ostro kritizovala korupciu a prešľapy demokracie v plienkach. Česká spisovateľka zomrela v noci na pondelok v pražskej nemocnici Motol. V auguste by sa dožila 76 rokov.

23.02.2010 17:00
Zdena Frýbová Foto:
Zdena Frýbová
debata

Hoci bola Frýbová slávna a známa osoba, nebude mať oficiálnu smútočnú rozlúčku. „Na prianie Zdeny Frýbovej sa nebude konať žiadny pohreb,“ povedal Jiří Korejčík, šéfredaktor vydavateľstva Šulc-Švarc, ktoré jej knihy vydávalo posledných 20 rokov.
Zdena Frýbová bola výnimkou z pravidla, že na českom trhu sa spisovateľ ťažko uživí iba písaním kníh. Knihy jej vychádzali v stotisícových nákladoch už v 60. a 70. rokoch, kvôli cenzúre vtedy písala romány z lekárskeho prostredia, veľkou inšpiráciou jej bol Arthur Hailey a jeho žáner profesijného románu.

Často využívala kriminálne zápletky alebo spracúvala citlivo aj psychologicky napäté príbehy z manželských poradní. Psychiater a sexuológ Miroslav Plzák spolupracoval s Frýbovou na knihe Do nepohody připraven z roku 1981: „Bohužiaľ, rozišli sme sa v zlom. Napriek tomu bola Zdena Frýbová veľmi inteligentná žena a páčilo sa mi, ako dokázala tajiť svoje súkromie,“ povedal známy lekár pre portál tn.cz.

Novinárka a spisovateľka publikovala v rôznych českých a slovenských novinách a časopisoch. Prvé knihy – Rok na haciendě (1963) a Příběh z lékárny (1965) – jej vyšli pod menom Zdenka Redlová. Najpopulárnejšími knihami, ktoré vyšli počas totality, sú Falešní hráči (1982) z prostredia manželských poradní a vtipný rodinný príbeh Robin. Opisuje v ňom výchovu šteniatka foxteriéra z jeho pohľadu a necháva ho vtipne komentovať kúsky, ktoré vyvádza svojej ľudskej rodine. Kniha dala meno nadácii na pomoc týraním zvieratám, ktorú Frýbová založila v roku 1992.

Členom správnej rady nadácie je aj herec, choreograf a tanečník Vlastimil Harapes. „Je mi to veľmi ľúto. Vedel som, že je veľmi chorá. Kedysi sme spolu chystali knihu rozhovorov, ale nakoniec z toho zišlo. Mala zvláštny druh sarkazmu, bola bystrá a inteligentná. Bolo veľmi poučné stýkať sa s ňou, bola to jednoducho osobnosť,“ povedal Harapes pre webstránku televízie Nova.
Už tesne pred novembrom 1989 Frýbová napísala román Mafie po česku aneb Jeden den Bohuslava Panenky. Kniha vyšla v roku 1990 a kritizovala korupciu v socialistickom Československu. Zmenila teda postoj k politike v literatúre a potom vôbec neskrývala svoje ľavicové zmýšľanie. Kritizovala začiatky demokracie v Česku, napríklad v knihách Mafie po listopadu anebo Ryba smrdí od hlavy (1992). Vrátila sa aj k rodinným knihám, román Robin Druhý a jeho rodina z roku 1999 priniesol pokračovanie príbehov hrdinu jej najznámejšej prednovembrovej kni­hy.

Zdene Frýbovej vyšlo počas života 18 kníh, naposledy v roku 2007 román Milosti prezidenta.

Najobľúbenejšie knihy Zdeny Frýbovej

Robin (1989)
Ako si hrubosrstý foxteriér vycvičil rodinu. Nevinne vyzerajúce šteňa malo byť strážcom pohody a radosti pri rodinnom kozube. Všetko sa však vyvinie úplne inak a milý Robin doslova rozhýbe rodinu nielen potulkami po Prahe a útekmi do šumavských lesov. Je tvrdohlavý, rád sa predvádza a vymýšľa rafinované kúsky.

Mafie po listopadu anebo Ryba smrdí od hlavy (1992)
Psychologicko-politický román s kriminálnou zápletkou na osudoch čerstvých absolventiek vysokej školy s ich rodinným zázemím opisuje sociálny vplyv ekonomickej reformy, ukazuje na skutočnosť, že ľudia, ktorí demonštrovali 17. novembra v uliciach, sa mali neskôr horšie ako tí, čo ležali doma a všetkým sa smiali.

Falešní hráči (1982)
Hlavnými aktérmi sú tri manželské dvojice. Prepletenec ich lások a nenávisti smeroval k násilnej smrti človeka. Tá zničí doterajšiu hru na život, na lásku a sväté manželstvo. Napriek tomu, že rámcom príbehu je vražda, Falešní hráči nie sú románom o ľudskej tragédii, komické črty má v charaktere a konaní každá z hlavných postáv.

debata chyba