Dmitrij Glukhovsky - Metro 2035. Kultové sci-fi finišuje!

Na Metro 2035 čakali milióny čitateľov po celom svete niekoľko rokov a zahraničné vydavateľstvá kúpili práva na preklad dávno predtým, ako bol román dokončený. Teraz je tu konečne záver tejto kultovej apokalyptickej trilógie.

02.05.2016 07:00
debata
Dmitrij Glukhovsky - Metro 2035 Foto: Ikar
Dmitrij Glukhovsky - Metro 2035 Dmitrij Glukhovsky - Metro 2035

Tretia svetová vojna vymazala ľudstvo z tváre Zeme. Planéta osirela. Smrť a zabíjanie ju takmer úplne vyčistili. Z veľkomiest zostal len prach a popol. Železnice hrdzavejú. Cesty sa rozpadávajú. Družice sa osamelo potácajú na obežnej dráhe. Rádio na všetkých vysielacích frekvenciách mlčí…

Má vôbec zmysel len prežívať,
ak neexistuje žiadna nádej?

Píše sa rok 2035. Minulosť bola svetlá a budúcnosť je temná. Jadrová vojna zničila civilizáciu na Zemi v podobe, ako ju poznáme dnes. Prežilo iba niekoľko desiatok tisíc ľudí, ktorí sa utiahli do moskovského metra, aby sa zachránili pred rádioaktívnym žiarením na povrchu. Odveké nepriateľstvo dvoch hlavných ideológií privedie metro na pokraj občianskej vojny a ľudstvu hrozí zánik.

Sú ale obyvatelia metra naozaj jediní, kto prežil?

Vypočujte si AUDIO úryvok z knihy Metro 2035.

Číta herec Vlado Kobielsky:

Napriek vyhubeniu podstatnej časti ľudstva sa obyvatelia metra nedokázali zjednotiť a okrem túžby prežiť si priniesli aj bremeno zastaraných ideológií. Podzemný svet sa tak podľa vzoru bývalej civilizácie rozdelil na akési novodobé štáty.

Ekonomickým centrom metra je Hanza, známa svojím obchodníckym duchom.

Intelektuáli si našli miesto v Polise.

Nechýbajú ani komunisti zjednotení v Červenej linke a fašisti zoskupení v Ríši.

Odveké nepriateľstvo dvoch hlavných ideológií privedie metro na pokraj občianskej vojny a ľudstvu hrozí zánik. Sú naozaj jediní, kto prežil apokalypsu?

Mladý záchranca metra Arťom sa nemôže zmieriť s faktom, že nikde inde na svete už nežijú ľudia. Pokračuje vo výpravách na povrch a pokúša sa zachytiť signál z akéhokoľvek kúta zemegule. Pomaly stráca nádej, keď do jeho neúspešného hľadania zasiahne náhoda. Od starého spisovateľa Homéra sa dozvie o cudzincoch, ktorí vraj z povrchu prišli do metra. Arťomovi viac netreba a vydáva sa na cestu naprieč metrom, aby zistil, či sú správy o prišelcoch zvonku pravdivé. Počas putovania odhalí sprisahanie, ktoré otrasie základmi jeho presvedčenia, a zistí, že aj svet metra má svoje sivé eminencie manipulujúce životmi bežných ľudí.

Postapokalyptický triler Metro 2035 Dmitrija Glukhovského je voľné pokračovaním bestsellerov Metro 2033 a Metro 2034, v ktorom sa zavŕšia osudy hrdinov tejto kultovej trilógie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Dmitrij Glukhovsky #Metro 2035