Ján Kocman a kol.: Milan Čorba

Monografia je snahou o vytvorenie portrétu mimoriadnej osobnosti slovenskej scénografie. Obsahuje množstvo kostýmových návrhov Milana Čorbu, fotografií z divadelných inscenácií, televíznej a filmovej tvorby, sprevádzané jeho myšlienkami, ktoré odzneli v rozhovoroch, článkoch, knihách alebo sa zachovali na návrhoch vo forme vlastnoručných poznámok k pripravovanej práci.

07.05.2016 12:00
debata
Ján Kocman a kol.: Milan Čorba
Ján Kocman a kol.: Milan Čorba Ján Kocman a kol.: Milan Čorba

Tvorbu Milana Čorbu a spoluprácu s ním predstavuje plejáda významných divadelných a filmových umelcov, teore­tičiek a teoretikov: Nadežda Lindovská, Eugénia Sikorová, Jozef Ciller, Martin Huba, Ľubomír Vajdička, Vladimír Mlčoušek, Martin Šulík, Petr Weigl a Boris Kudlička.

Milan Čorba (1940–2013) bol spolutvorcom viac ako sto filmov, vyše dvesto divadelných a viac ako štyristo televíznych inscenácií. Do slovenskej scénografie priniesol nové poňatie kostýmu založené na dôkladnej analýze dramatického textu a dobovej dokumentácie s dôrazom na kostým ako nositeľa dramatickej akcie.

Jeho kostýmy neboli len druhou kožou herca, ale stávali sa aurou, ktorá spoluvytvárala dušu postavy. Jeho tvorbu charakterizovala hra s detailom, dobová presnosť, strihová dôslednosť. Kostýmy podporovali výpoveď inscenácie a často sa stali podnetom pre režijnú interpretáciu. Režiséri ho vyhľadávali pre jeho schopnosť posunúť kostýmom význam dramatického diela do nečakaných súvislostí.

Divadelný ústav

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Divadelný ústav #Ján Kocman a kol.: Milan Čorba