Literárne oko: Je Dominik Dán plagiátor?

1. Na počiatku pozoruhodnej série detektívok Dominika Dána, dnes dosahujúcej číslo desať, je plagiát.

22.03.2010 17:22
debata

2. Alebo prinajmenej nadštandardná inšpirácia iným významným dielom svetovej detektívky.

3. Hoci sám Dán v jednom rozhovore povedal, že „som čítal aspoň jednu knihu prakticky od všetkých detektívkarov, ktorí v literatúre niečo dokázali. Vôbec ma však neinšpirujú“, nebude to zrejme celkom tak.

4. Možno sa dá uveriť, že podobnosť začiatočnej a finálnej kapitoly Dánovej prvotiny Popol všetko zarovná a začiatočnej a finálnej kapitoly knihy Roberta Ludluma Chancellorov rukopis môže byť skutočne náhodná.

5. Lenže podobnosť rozhodnutia hlavnej postavy Ludlumovej knihy namiesto kontroverznej vedeckej štúdie napísať román (s. 18) s rozhodnutím Dánovho detektíva namiesto správy o vyšetrovaní únosu prezidentovho syna napísať o jeho pozadí román (s. 402), mimoriadne minimalizuje faktor náhody.

6. Isteže, putujúci sujet nie je výnimočná záležitosť v onakvejšej svetovej literatúre, ale tieto podobnosti v dvoch knihách sú mimoriadne podozrivé.

7. Podobne ako klinec v lebke bývalého kostolníka z Kostola svätej Barbory v románe Červený kapitán dosť pripomína jednu vraždu z Van Gulikovej série o príbehoch sudcu Ti.

8. Aj vyšetrovatelia vrážd Richard Krauz či José Richter by zrejme len ťažko zakrývali svoje podozrenie.

9. Ani tieto výhrady však nič nemenia na veci, že Dánov tím vyšetrovateľov vrážd z Nášho Mesta vniesol mimoriadne osviežujúci vzduch do slovenského detektívneho žánru.

10. Aj keď prekonať vysoko nastavenú latku vydareným literárnym záznamom vyšetrovania zavlečenia mladého Kováča bude nesmierne ťažké.

11. Možno aj preto, že tempo desať kníh za päť rokov sa na výslednom texte skôr či neskôr musí prejaviť.

12. Ako napokon napísal aj Kornel Földvári v knihe O detektívke (literárny klub.sk, 2009), „autorovi nechýba talent, len viac tvorivej disciplíny pri práci na definitívnej podobe textu. Alebo aspoň autoritatívny redaktor s hrubou tesárskou ceruzou“.

13. Dánovou prednosťou je, že má vyšetrovanie vrážd zažité na vlastnej koži a zrejme aj prístup do viacerých vyšetrovacích spisov.

14. Občas mu však chýba tá tesárska redaktorská ceruza, lebo chvíľami stráca zmysel pre tempo a utápa sa v detailoch vyšetrovacích metód, ako naposledy v knihe Mucha.

15. Z tímu vyšetrovateľov však plastickejšie vyčnievajú iba dvaja – Richard Krauz a José Richter.

16. Ostatní sú viac-menej jednorozmernými figúrkami.

17. Aj keď scéna, keď do tímu vyšetrovateľov zapadne krpec Paľo Kukučka (Beštia), je mimoriadne pôsobivá a o vzťahoch vnútri tímu vyšetrovateľov vypovie oveľa viac ako niekedy siahodlhé litánie.

18. Dán sa isto pohybuje nielen v prostredí kriminalistickom, ale aj kriminálnom.

19. A portréty viacerých bosov podsvetia, ako aj ich prepojenie na tajnú službu a politiku patria k najsilnejším stránkam románov.

20. Takisto aj fakt, že celú sériu má Dán z kompozičného hľadiska oveľa premyslenejšiu, ako sa na prvý pohľad zdá.

21. Osobne by som ešte privítal príbeh o predaji emisií neznámej garážovej firme v Spojených štátoch, aj keď zatiaľ došlo iba k „otrasu mozgu“ a strate ilúzií.

debata chyba