Knižky, ktoré má rád Peter Pišťanek

Spisovateľ a publicista Peter Pišťanek si knihy vyberá intuitívne, ale za intuíciou je množstvo načítaného.

27.03.2010 18:00
Pišťanek Foto:
Pišťanek
debata

Pred niekoľkými týždňami ste sa so Soňou Müllerovou v rozhlasovej relácii Esprit venovali téme knihy nášho detstva. Ten zoznam kníh, ktoré ste pospomínali, bol úžasný – a pritom vôbec nebol úplný. Čo ste čítali najradšej a akú knihu ste prečítali najviac ráz?
Presný titul, žiaľ, nepoviem, ale počas mojich angín a chrípok som nikdy nevynechal príležitosť prečítať si Maliara z Moulin Rouge od Pierra la Mure, Smäd po živote od Irvinga Stonea, Ľudí z predmestia od Eugena Barbu, Stínadelskú trilógiu i komiks Rýchle šípy od Foglara, dvojicu Alitet odchádza do hôr a Na Čukotke svitá od Tichona Sjomuškina a Haškovho Švejka aj s Vaňkovým pokračovaním.

Čo práve čítate? Odporúčate ju aj iným čitateľom? Poviete aj prečo?
Mám rozčítanú knihu The Model Occupation: the Channel Islands under German rule, 1940–1945 od Madelaine Buntingovej, ktorú mi poslal môj priateľ Robert Pynsent. Je to kniha o pomerne málo známej epizóde druhej svetovej vojny, keď wehrmacht okupoval časť britského územia, ostrovy v Lamanšskom prieplave. Odporúčam ju každému, kto sa zaujíma o pokrútené dejiny 20. storočia.

Ste ako spisovateľ aj profesionálne deformovaný pri čítaní? Vidíte, ako je kniha skonštruovaná a tým aj prichádzate o časť zážitku? Sledujete a občas aj trochu závidíte, že ste na tento nápad neprišli vy?
Samozrejme, všetko z toho. Akurát že nápad pre mňa nie je ničím. Ako rada hovorieva Elena Akácsová: „Všetko je blbosť, kým sa to dobre nenapíše.“ Takže skôr obdivujem a možno aj trochu závidím, keď je nápad dokonale, do impozantných detailov, spracovaný.

Ako si vyberáte knižky? Môže vám ešte niekto vôbec poradiť? Čo je pre vás rozhodujúce pri výbere – autor, téma, žáner?
Nie, už nepotrebujem rady. Ani sám neviem radiť. Vyberám si intuitívne, ale za tou intuíciou sú skryté kvantá načítaného. Takže na to, aby som zistil, že nejaká kniha je pre mňa zaujímavá alebo, naopak, mi stačí letmé prelistovanie.

Je pre vás prvý odsek v knihe odporúčaním alebo dôvodom na zamietnutie výberu?
Nie, tým sa neriadim. Knihu si vždy prelistujem tak akosi celkovo a až na tom základe sa rozhodujem.

Sú pre vás odporúčaním aj recenzie v časopisoch a denníkoch?
Veľmi často. Ale musí byť pod recenziou podpísaný niekto, koho úsudku dôverujem. Napríklad v časopisoch Reflex a Týden sú takí. A Jiří Peňás, ktorý je teraz v Lidových novinách.

Potrebujete na čítanie nejaké špeciálne podmienky?
Najradšej v posteli poležiačky, dobre sa mi číta aj na WC. Vo vlaku i v lietadle je tiež fajn. Určite sa nesústredím v natriasajúcom sa prostredí, inak je mi to jedno. Ale zasa až tak veľa nečítam.

debata chyba