Dmitry Glukhovsky: Metro 2033

Je rok 2033. Dvadsať rokov po apokalypse, ktorá zničila takmer celé ľudstvo. Povrch zeme po jadrovom výbuchu už nie je bezpečný a tak sa život presunul do spletitých tunelov moskovského metra.

21.04.2010 08:00
debata

Tie zároveň slúžia ako najväčší protijadrový kryt na svete a ľudia si tam z jednotlivých staníc vybudovali samostatné mestá. Žije tam aj mladík Arťom, ktorý sa narodil len pár rokov pred katastrofou a jeho spomienky na to obdobie sú hmlisté… V temnom podzemí sa žije relatívne organizovane, ale v sústavnom strachu – začínajú totiž útočiť nebezpeční čierni mutanti a Arťom sa vydáva na záchrannú akciu.

Podľa námetu knihy vznikla aj počítačová hra. Foto: Ikar
Dmitry Glukhovsky - Metro 2033 Podľa námetu knihy vznikla aj počítačová hra.

Za hermeticky uzavretými bránami moskovského metra nie je rozdiel medzi dňom a nocou a univerzálnym platidlom sú náboje. Arťom má rád príbehy a legendy o metre, trápia ho hororové sny a občas halucinácie, celkom dobre strieľa zo samopalu, trpí strachom z otvoreného priestranstva a politiku priveľmi nesleduje. Čítal čosi o antických dejinách, neživí sa potkaním mäsom a počas svojho putovania metrom nachádza a stráca priateľov, nové druhy života, fanatikov, ale aj knihovníkov a cestujúcich… Tí však dvadsať rokov po jadrovej vojne vyzerajú trochu ináč.

Dmitry Glukhovsky - Metro 2033 Foto: Ikar
Dmitry Glukhovsky - Metro 2033 Dmitry Glukhovsky - Metro 2033

Dobrodružný thriller Metro 2033 si obľúbili milióny čitateľov na celom svete. V Rusku sa predalo vyše 400 000 výtlačkov, knihu preložili do dvadsiatich jazykov a autor Dmitry Glukhovsky za ňu získal cenu Európskej vedecko-fantastickej spoločnosti.

Hollywood práve rokuje o filmových právach a na trh sa dostala hra založená na tejto knihe, ktorá má byť najočakávanejšou videohrou roka 2010. Metro 2033 má silný príbeh a už keď vychádzal na internete, stal sa v Rusku okamžitým bestsellerom.

Prečítajte si ukážky z knihy Metro 2033.

Knihu Metro 2033 vydal Ikar.

debata chyba