Monika Kompaníková: Na sútoku

Sú dni, z ktorých sa o sebe nič nedozviete, ale sú aj dni nezabudnuteľné, tie na sútoku.

12.05.2016 05:00
debata

Ich koniec je začiatkom čohosi nového. Jedna z najvýraznejších autoriek súčasnej slovenskej beletrie vo svojom novom románe rozpráva príbeh jedného takého dňa a dvoch žien.

Monika Kompaníková: Na sútoku
Monika Kompaníková: Na sútoku Monika Kompaníková: Na sútoku

Hana je už dospelá. Dokáže rozprávať o svojom živote, čo zažíva, čo cíti. Sama vychováva malého syna, takmer bez slov odprevádza chorého otca a rastliny zo susedovej zdevastovanej záhrady starostlivo presádza do svojej záhrady. Anička chodí do základnej školy, žije sama s mlčanlivým otcom v dome na okraji mesta. Ešte nedokáže skutočnosti a emócie svojich chvíľ pochopiť, uchopiť za zmysluplný koniec, no je schopná vydať sa na strastiplnú cestu za uznaním. Obidve cítia ťažobu veľkých zlomov a premien prichádzajúcich v nepatrných detailoch, v momentoch, keď sa hladina roztvorí a na povrch sa vyderie strach, hnev či čistá radosť a vášeň.

V knihe Moniky Kompaníkovej opäť nenájdete žiadne dejinné zvraty ani veľké tragédie – iba tie drobné osobné tragédie, ktoré vznikajú zo zdanlivo banálnych nedorozumení, strachu a neschopnosti a ktoré sa generačne reťazia.

Monika Kompaníková (1979) je autorkou zbierky poviedok Miesto pre samotu, novely Biele miesta a románu Piata loď, ktorý v roku 2011 získal cenu Anasoft litera a bol preložený do siedmich jazykov.

Artforum

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Kompaníková #Na sútoku