Salman Rushdie: Dva roky, osm měsíců a osmadvacet nocí

Najnovší román svetového autora, inšpirovaný príbehmi Šeherezády.

16.05.2016 05:00
debata

New York zasiahne katastrofálna búrka a prevráti naruby mesto i život jeho obyvateľov. Je to začiatok vlny „zvláštnych udalostí“, ktorá zmení tvár celého sveta a premení ho na bojisko nadprirodzených síl. Počas nasledujúcej tisíc a jednej noci sa v zápase o všetko stretne dobro a zlo, svetlo a temnota.

Salman Rushdie: Dva roky, osm měsíců a osmadvacet nocí

Zachráni civilizáciu s jej snami, ambíciami i obyčajnými ľudskými životmi princezná džinov Dunia so svojimi potomkami, počatými pred dávnymi časmi a teraz povolanými do vojny proti zákerným besom?

Nespútaný príbeh inšpirovaný poetikou orientálnych rozprávok i dobrodružných ság modernej popkultúry, vyžaduje ochotu poddať sa autorovej bezbrehej imaginácii. Svojráznym spôsobom však odráža i rastúcu výbušnosť a nepredvídateľnosť sveta, ktorý nás reálne obklopuje. Britský románopisec a esejista pochádzajúci z moslimskej indickej rodiny Salman Rushdie (1947) napísal niekoľko oceňovaných knižiek, za knihu Deti polnoci (1981) získal prestížnu Bookerovu cenu. Asi najslávnejšie sú však Satanské verše (1988), za ktoré nad ním iránsky vodca Chomejní vyriekol „fatvu“, t. j. trest smrti. V anglickom origináli Two Years, Eight Months and Twenty-Eight Nights (Jonathan Cape, 2015).
(česky)

Paseka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Salman Rushdie #Dva roky #osm měsíců a osmadvacet nocí