Noc literatúry je prechádzkou po Európe medzi riadkami

Živé slovo a hra na neobyčajný lov zážitku. Literatúra ako orientačný beh, maratón s prekážkami a záverečnou odmenou. Už druhý rok sa jeden z májových podvečerov v Bratislave preklopí do dobrodružnej noci literatúry. V stredu 12. mája sa Bratislava pripojí k Prahe a Londýnu, aby odštartovala medzinárodný happening čítania z nových národných prekladov kníh európskych autorov.

26.04.2010 16:49
Spisovateľ Ľubo Dobrovoda pri minuloročnom čítaní. Foto:
Spisovateľ Ľubo Dobrovoda pri minuloročnom čítaní.
debata

Podujatie minulý rok už prekročilo hranice Prahy a Českej republiky. V máji 2009 sa v Prahe publikum zoznámilo s tvorbou súčasných európskych autorov, v zahraničí sieť Českých centier na zaujímavých miestach predstavila českú literatúru. Do čítania sa vtedy pripojilo dvanásť európskych miest, medzi nimi aj Bratislava a Košice. V oboch slovenských mestách sa bude tento rok čítať opäť.

Literárny orientačný beh
Piaty ročník literárneho orientačného behu ponúkne opäť možnosť spoznať novú, tentoraz európsku literatúru v čase, keď knižný trh podobne ako filmový zaplavujú americké trháky rôznej kvality. Noc literatúry 2010, s podtitulom Európou medzi riadkami, pripravia České centrá v spolupráci s Európskym združením kultúrnych inštitútov EUNIC 12. mája v Prahe, Bratislave, Londýne a Košiciach. Vo Viedni sa bude čítať 16. mája, v Ríme 26. mája. Ďalšie mestá sa pripoja čítaním českej súčasnej literatúry – v Paríži 11. mája, Mníchove 12. mája, Berlíne 15. mája, Sofii a Štokholme 18. mája a Ostrave 21. mája. Dátumy čítaní v Moskve, Rotterdame, Kodani a vo Varšave budú potvrdené v najbližších dňoch.

Rovnaký formát, iné mestá
Rovnaký formát, ako má pražské podujatie, bude mať len literárne putovanie po Londýne a Bratislave, kde sa Noc literatúry koná pod záštitou magistrátu, primátora Andreja Ďurkovského so zastúpením Európskej komisie na Slovensku. V hlavných mestách bývalého Československa sa začne čítať 12. mája o 18. hodine.

Praha pripravila pre milovníkov literatúry 15 zastavení, v Bratislave si môžete vypočuť ukážky na 10 miestach. Noc literatúry prináša literatúru aj na miesta, kam sa bežný človek dostane len ťažko.

Návštevníci získajú na začiatku mapu a budú si môcť vybrať, kde začnú a kam sa potom vyberú. Každú polhodinu sa na desiatich miestach začne čítať, ukážka bude trvať asi 15 minút a asi štvrťhodina zostane na presun. Tých, čo absolvujú celý čítací maratón, čakajú knižné odmeny.

Komiks o páde Berlínskeho múru
Z knihy Kadera Abdolaha Dom pri mešite prečíta Daniel Hevier v meštiackom barokovom dome na Rudnayovom námestí. Prozaik iránskeho pôvodu reprezentuje Holandské kráľovstvo a poslucháči si posedia na stoličkách, ktoré zohrievajú primátori slovenských krajských miest na bratislavských stretnutiach.

Viliam Klimáček v súkromných priestoroch advokátskej kancelárie na Kapitulskej ulici predstaví knihu francúzskeho prozaika Emmanuela Carrera Iné životy ako môj. Na čítanie je pripravená záhrada, v prípade dažďa sa bude čítať v podzemí stredovekej stavby. „Francúzska literatúra som mnou ide celý život. Na vysokej škole ma nadchol Apollinaire, dadaisti a surrealisti, v období, keď som zakladal GUnaGU, bol to Ionesco (i keď je Rumun, ale píšuci po francúzsky), patafyzici a Boris Vian a teraz, keď už je človek v rokoch a trocha cynický, mi z duše hovorí Houellebecq,“ komentuje svoj výber interpret Viliam Klimáček.

Ukážky z čerstvého prekladu Carrera z dielne Ivany Dobrakovovej si vypočujú v rovnakom čase aj hostia Českého centra v Košiciach, ktoré sa rozhodlo pripojiť k podujatiu predstavením francúzskeho autora.

Slávny komiks Gerharda Seyfrieda Útek z Berlína z roku 1990 o páde Berlínskeho múru priblížia v Bratislave v slovenskom preklade Kataríny Motykovej Marek Majeský a Marián Labuda ml. Čítať sa bude v suteréne Mestskej knižnice. Luxusné priestory Mirbachovho paláca budú patriť Poliakovi Jacekovi Dehnelovi a jeho románu Babuľa, z ktorého bude čítať Róbert Jakab.

Vietnamka, ktorá neexistuje
Česko prinesie na bratislavský literárny maratón špecialitu v duchu mystifikátora Járu Cimrmama. Z románu Vietnamky Lan Pham Thi Bílej kůň, žlutej drak v suši reštaurácii v budove Miestodržiteľského paláca prečíta Zuzana Porubjaková. Príbeh zasadený do Písku, rozprávaný mladým vietnamským dievčaťom, vyvolal v Česku minulý rok poriadny rozruch, keď sa ukázalo, že autorom textu je spisovateľ Jan Cempírek.

Z pripravovaného prekladu románu Dietmara Griesera Strýko z Bratislavy, ktorý má vyjsť vo vydavateľstve Kalligram, prečíta Emília Vášáryová. Rakúske kultúrne fórum pozýva na ukážku z knihy do Kaplnky sv. Ladislava, ktorá je stále posvätená a nachádza sa v zadnom krídle Primaciálneho paláca.

V trezore Tatra banky budú v bezpečí nielen peňaženky, ale aj Boris Farkaš, ktorý návštevníkom predstaví knihu rumunského spisovateľa Filipa Floriana Malíčky. V bývalom trezore je malá scéna Divadla Astorka Korzo, ktorého je Farkaš umeleckým šéfom.

O futbale v telocvični bude čítať Matej Landl. Maďarsko si vybralo na Noc literatúry ukážky z knihy Pétera Esterházyho Žiadne umenie, určite bude medzi nimi aj pasáž, v ktorej hrdina knihy vysvetľuje svojej matke futbalové pravidlo ofsajdu. Základná škola sv. Uršule má v bývalej kaplnke kláštora telocvičňu, ktorá teraz poslúži ako čitáreň.

Šiesta časť štvordielnej trilógie
Richard Stanke pomôže Veľkej Británii v Sieni Dušana Jurkoviča Ballasovho paláca predstaviť knihu Eoina Colfera A okrem toho… Kniha má podtitul šiesta časť štvordielnej trilógie Stopárov sprievodca galaxiou a je jeho prvou knihou pre dospelých. Absurdný Colferov humor sa pokúša nezaostať za pôvodnými dielmi Adamsovej trilógie.

Humor nebude chýbať ani v podkroví Pálffyho paláca, kde je dnes ateliér Vysokej školy výtvarných umení, v podaní Juraja Sarvaša ho tam prinesie Bulhar Jordan Radičkov s knihou Hady na lúkach.

Desať zastavení bude mať bratislavská Noc literatúry, desaťkrát sa na desiatich miestach budú čítať ukážky zo zaujímavých kníh európskych spisovateľov. Každý z nich nielen 12. mája prináša svoj pohľad na kontinent, na ktorom žijeme.

debata chyba