Do mestských zákutí sa v noci vkradne literatúra

Stredajší večer sa rozhodne neoplatí prespať. Bratislavou a ďalšími dvanástimi slovenskými mestami sa totiž preženie literatúra. Súčasná európska tvorba sa dostáva do ulíc vďaka medzinárodnému podujatiu Noc literatúry.

11.05.2016 11:00
Božidara Turzonovová bude čítať z knihy... Foto:
Božidara Turzonovová bude čítať z knihy Geniálna priateľka.
debata

Okrem bratislavského Starého Mesta sa môžete od 18. h do 22. h vybrať na nočné pochôdzky v Dolnom Kubíne, Modre, Nitre, Senci, Banskej Štiavnici, Trenčíne, Trnave, Žiline, Košiciach, Banskej Bystrici, Kežmarku a v Považskej Bystrici.

V Bratislave bude mať večerný čítací maratón desať stanovísk. Herec Robert Roth vám pred spaním prečíta z diela Cigán je Cigán Lidie Ostałowskej – predstaviteľky poľskej reportážnej školy v RestArt bare v čínskej pasáži na Obchodnej ulici. V Royko Passage prednesie Monika Potokárová úryvok z českého bestselleru Kateřiny Tučkovej Žítkovské bohyne.

Spisovateľ Michal Hvorecký siahne po románe Martina Pollacka Americký cisár. Veľký útek z Haliča, ktorý sám preložil z nemčiny. Počuť ho budete, ak sa zastavíte v kaviarni Ashoka na Poštovej ulici. „Príbeh tejto kultovej knižky sa začína na Slovensku, na Spiši. A hovorí o ére, keď k utečencom masovo patrili aj našinci. Už vtedy pôsobili zločinecké skupiny prevádzačov, podvodníkov aj obchodníkov s bielym mäsom a politici strašili ekonomickými migrantmi. Strhujúca próza plná nezabudnuteľných postáv a ich spletitých ciest do slobodnejšieho a spravodlivejšieho sveta, a zároveň pripomenutie, ako sa história opakuje,“ napísal o knihe Hvorecký.

Herečka so zamatovým hlasom Szidi Tobias prečíta z románu Veroniky Šikulovej Medzerový plod. Víťazná próza súťaže Anasoft litera 2015 zaznie v Malom evanjelickom kostole na Panenskej ulici. Úryvky z knihy talianskej spisovateľky Eleny Ferranteovej Geniálna priateľka sa rozozvučia vďaka herečke Božidare Turzonovovej v priestoroch bratislavskej Business School na Palisádach.

Andy Hryc prečíta z knihy Andreja Nikolaidisa Syn, Príchod a Ľubo Burgr predstaví dielo Mitterrandov klobúk. V podaní Lucie Hurajovej a Ľubomíra Bukového zaznie v Goetheho inštitúte rozprávka pre dospelých Ozaj, a už som ti rozprávala od obľúbenej nemeckej spisovateľky Sibylle Bergovej.

Literatúra ožije na rozmanitých miestach mesta vždy na pätnásť minút, za rovnaký čas by ste sa mali stihnúť presunúť na ďalšie stanovisko. Kompletný program podujatia nájdete na stránke nocliteratury.cz. Vstup na podujatie je voľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Noc literatúry #európska literatúra #České centrum #verejné čítanie