Millenium Stiega Larssona sa končí

Hoci má Eva Gabrielssonová finančné problémy, odmietla ponuku rodiny Stiega Larssona - 20 miliónov švédskych korún (asi dva milióny eur) - a notebook s konceptom štvrtej knihy slávneho švédskeho autora trilógie Millenium si nechala.

22.06.2010 15:15
Stieg Larsson Foto:
Stieg Larsson
debata

Stieg Larsson dlhé roky písal a bojoval proti antidemokratickým, pravicovo-extrémistickým a nacistickým hnutiam. Pár mesiacov po odovzdaní rukopisov trilógie Millenium vydavateľovi v roku 2004 zomrel. Počítač, v ktorom sú uložené, vlastní Gabrielssonová, ktorá s Larssonom na románoch spolupracovala, ale nebola uvedená ako spoluautorka.

Keďže spolu žili bez sobáša, práva prešli na Larssonovu rodinu, ktorej Gabrielssonová vyčíta, že im bol život ich príbuzného ľahostajný a aj po jeho smrti im ide iba o finančný prospech. Rodina jej ponúkla kreslo v správnej rade spoločnosti spravujúcej práva k sérii Millenium. Gabrielssonová ponuku definitívne odmietla. Sama ešte začiatkom roka ponúkala, že za podiel na právach knihu dopíše, tvrdiac, že tak by si to Stieg Larsson želal.

„Snažili sme sa dospieť k dohode s Evou Gabrielssonovou, ale nepodarilo sa nám to. Všetky naše návrhy sa stretli buď s negatívnou odpoveďou, alebo zostali bez reakcie, preto neexistuje nijaký základ na pokračovanie dialógu,“ povedal brat spisovateľa Joakim Larsson, ktorý oznámil koniec rokovaní médiám.

debata chyba