Kapitalistický realizmus, Nech vojde ten pravý a Človekopis

Pravda predstavuje päť knižných noviniek, ktoré sa v posledných dňoch objavili v kníhkupectvách.

17.07.2010 14:00
debata

Jaroslav Ďuríček: Klaun z Firšnálu
Úsmevné príbehy herca, klauna, zabávača, ktorý prežil detstvo v pavlačovom dome na Kollárovom námestí a na blízkom Firšnáli. Jeho rozprávanie prozaicky mapuje dejiny minulej Bratislavy, povojnové roky, ale aj roky, keď autor pôsobil ako herec.
Marenčin PT

Max Ludaco: Bez strachu
„Lucado so zručnosťou chirurga rozpoznáva a identifikuje rakovinu strachu, ktorá sa týka každej ľudskej bytosti, a s rovnakou precíznosťou necháva plynúť slová uzdravenia, ktoré prenikajú priamo do srdca,“ napísal o knihe americký magazín Publishers Weekly.
Kumran, preklad: Monika Stehlíková

John A. Lindqvist: Nech vojde ten pravý
Je neskorá jeseň roku 1981 a život v Blackebergu plynie ako zvyčajne. No keď sa nájde telo mladého chlapca, ktorého celkom zbavili krvi, začne sa šíriť správa o rituálnej vražde. Ešte ani vtedy nikto netuší, o čo v skutočnosti ide. Unikátny triler zo švédskeho predmestia o láske, pomste a vampíroch.
Marenčin PT, preklad: Mária Bratová

Bohuslav Pernecký: Človekopis
Bobo Pernecký zostavuje akýsi výber postrehov, poznámok, záznamov zo života človeka. Živočíchopis človeka. Človekopis. Keďže ide o knihu obrázkov, je táto v obrátenom garde opatrená (ilu)stránkami textov od renomovaných autorov Dušeka, Földváriho, Heviera, Jablonovského, Janovica, Kapitáňovej a iných.
AABP

Mark Fisher: Kapitalistický realismus
„Socialistický realizmus si mnohí ešte pamätajú, systematicky vyškrtával z reality všetko, čo nebolo v súlade s obrazom sveta, ktorý riadila komunistická strana. Kapitalistický realizmus je systém, v ktorom sa zmena zdá nemožná, pretože možné je tu definované servilne voči tomu, čo je.“
Rybka Publishers, preklad: Radovan Baroš

debata chyba