Walter Lippmann: Veřejné mínění

Verejná mienka (1922) je klasickým dielom sociológie, ktorej autor Walter Lippmann (1889 – 1974) po prvý raz priniesol termín stereotyp. V súčasnosti je v predaji v českom preklade, ktorý pripravilo pražské vydavateľstvo Portál. Walter Lippmann bol nielen jedným v prvých teoretikov verejnej mienky, ale aj novinárom, verejným činiteľom a poradcom niekoľkých amerických prezidentov.

22.05.2016 05:00
debata
Walter Lippmann: Veřejné mínění
Walter Lippmann: Veřejné mínění Walter Lippmann: Veřejné mínění

Základná myšlienka práce Verejná mienka sa dá stručne vymedziť nasledovne: Možnosti poznania človeka sú obmedzené; človek nemôže poznať všetko, pretože okolité prostredie je zložitý a premenlivý fenomén. No ak chce pochopiť rôznorodosť sveta, systematizuje svoje poznania do kategórií a tieto kategórie môžu byť fikciami a stereotypmi. Teda prvky prostredia s pomocou ktorých sa človek prostrediu prispôsobuje. Správanie človeka je vlastne reakciou na stimuly pochádzajúce z prostredia.

Zastavme sa na chvíľu pri stereotypoch. V gréckom jazyku stereotyp znamenal pevný, ustálený, nemenný stav, tvar, návyk, spôsob konania, reagovania a podobne. V pôvodnom význame sa pojem stereotyp používal pre tlač z trvalého odliatku (odtlačku) sadzby, prípadne nezmenený reprint predchád­zajúceho vydania. Tento typografický termín preniesol do spoločenských vied, ale aj do každodenného jazyka práve Walter Lippmann.

Stereotyp je v historickom spoločenstve prijatý vzor vnímania, filtrácia, interpretácia informácie pri rozpoznávaní a zoznamovaní sa s okolitým svetom, ktorý je založený na predchádzajúcej sociálnej skúsenosti. Stereotypy vytvárajú systémy. Systém stereotypov je sociálna realita.

Cez prizmu sociálneho ste­reotypu sa vnímajú reálne predmety, vzťahy, udalosti a konajúce osoby. Sociálne stereotypy sú neodlučiteľné komponenty individuálneho a masového vedomia. Vďaka nim dochádza k potrebnému skráteniu vnímania aj ďalších informačných a ideologických procesov vo vedomí, upevňuje sa pozitívna aj negatívna skúsenosť ľudí.

Knihu Waltera Lippmanna Verejná mienka by si mal prečítať každý sociológ, ale najmä ľudia, čo sa zaoberajú výskumom médií.

Portál

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #portál #Walter Lippmann #Veřejné mínění