Spoločnosť a ekonomika: sociologické perspektívy, edd. Daniel Gerbery a Roman Hofreiter

Ekonómia sú často ekonomicky slepí, sociológovia ekonomicky hluchí. Ak nechcete byť hluchí a ani slepí, vezmite si do rúk knižku Spoločnosť a ekonomika: sociologické perspektívy, ktorú usporiadali Daniel Gerbery a Roman Hofreiter, ktorú prinieslo vydavateľstvo Stimul.

24.05.2016 05:00
debata
Spoločnosť a ekonomika: sociologické...
Spoločnosť a ekonomika: sociologické perspektívy, edd. Daniel Gerbery a Roman Hofreiter Spoločnosť a ekonomika: sociologické perspektívy, edd. Daniel Gerbery a Roman Hofreiter

Monografiu otvára spoločný článok editorov, ktorí sa venujú sociologickým aspektom ekonomického života. Autori poukazujú na prienik ekonómie a sociológie v dielach takých mysliteľov ako sú Max Weber, Émile Durkheim, Thorstein Veblen, Talcott Parsons a mnohí iní. Čitateľ sa dozvie ako ten – ktorý vedec ovplyvnil súčasne sociológiu, ale aj ekonómiu.  V ďalšej stati sa Roman Hofreiter analyzuje vytváranie trhu z hľadiska sociológie.

Najvýznamnejšou spoluautorkou publikácie je Dilbar Alijevová, ktorá vychovala mnohých renomovaných slovenských sociológov. Niektorí sa zaoberajú sociológiou, ďalší odišli do iných sfér spoločenskej činnosti. Dilbar Alijevová sa zaoberá témou politickej ekonómie ako predzvesti sociológie.  Daniel Gerbery vo svojom príspevku nazerá na ekonomiku a spoločnosť – na prienik oboch vedných disciplín z hľadiska konceptu ukotvenia. Martin Nový aktualizuje odkaz autora Frankfurtskej školy T. W. Adorna. Gabriela Lubelcová sa venuje ekonomickej dimenzii občianskej spoločnosti. Marián Kika sa v závere zborníka sústredil na problematiku riadenia ľudí v období transformácie podniku.

Publikácia je kvalitným obohatením sociológie a ekonómie a je vhodná pre každého vysokoškoláka, ktorý nechce byť ani hluchý, a ani slepý.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spoločnosť a ekonomika: sociologické perspektívy #Daniel Gerbery #Roman Hofreiter