Åsne Seierstad: Jeden z nás: Príbeh o Nórsku

Oslo, 22. júl 2011, 77 mŕtvych ľudských bytostí zabitých jediným človekom s jasnou víziou a presvedčením. Jediný deň, ktorý navždy zmenil dejiny Nórska, zasial obavy do jeho obyvateľov a zmenil životy desiatkam dotknutých rodín.

03.06.2016 05:00
debata
Åsne Seierstad: Jeden z nás: Príbeh o Nórsku
Åsne Seierstad: Jeden z nás: Príbeh o Nórsku Åsne Seierstad: Jeden z nás: Príbeh o Nórsku

Kniha nórskej reportérky nie je chronologickým súpisom udalostí a vyčíslením strát, ale hlbokým pohľadom na osobu Andersa Behringa Breivika, masového vraha, muža zúfalo túžiaceho po sláve a uznaní. Príbeh o Nórsku zachádza do Breivikovho detstva, opisuje traumy malého chlapca, jeho túžby po fyzickej dokonalosti a bohatstve.

Veľmi podrobne zachytáva Breivikove prípravy na zločin, ktorý nemožno ospravedlniť žiadnym vysvetlením, samotný priebeh „čierneho dňa“ i súdneho procesu, ktorého výsledkom je 21 rokov väzenia s možnosťou predĺženia. Åsne Seierstad zachádza ešte ďalej a paralelne s brutálnym činom nám poskytuje sondu do histórie niekoľkých zasiahnutých rodín, ich životov predtým a potom, teda toho, čo z nich zostalo.

Åsne Seierstad (1970) pracovala ako reportérka v Rusku, Číne i Kosove, prinášala novinárske svedectvo o vojne v Afganistane a Iraku. Vo svojej knižke Breivika nijako nehodnotí, predloží fakty, myšlienky vraha, postrehy okolia a pocity nedobrovoľne zúčastnených na brutálnom zločine, vyvolá zlosť, (ne)pochopenie, prinúti pýtať sa, možno i plakať či kričať.

V nórskom origináli En av oss: En fortelling om Norge (Kagge 2013). Preložil Miroslav Zurmík.

Absynt

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Absynt #Åsne Seierstad #Jeden z nás: Príbeh o Nórsku