Literárne láskanie láka na netradičnú poéziu

Letné literárne láskanie možno zažiť oddnes po celý víkend v Bratislave. Na Nádvorí Klarisiek bude znieť poézia. V nevšednom podaní.

30.07.2010 13:15
Helena Krajčiová Foto:
Čínsku poéziu zrežíruje Peter Gábor a uvedú ju herečky Helena Krajčiová a Kristína Tóthová.
debata

Mladá režisérka Slávka Daubnerová, ktorá je známa predstaviteľka alternatívneho divadla, dnes predstaví Jeana Cocteaua – jedného z najvýraznejších multitalentov 20. storočia, predstaviteľa surrealizmu a kubizmu, básnika, výtvarníka, divadelníka i filmára a herca. „Dá sa predpokladať, že aj spôsob uvedenia jeho diel bude nezvyčajný. Výraznou zložkou bude v tento večer aj tanec,“ prezradil organizátor Marcel Šustek z Univerzitnej knižnice.

Pôvodný sobotňajší program, v ktorom mal režisér Miloš Lauko uviesť diela prekliatych básnikov, sa zmenil. Režisér ochorel. „Nová téma sa volá Ľudia čítajú Buzássyho. Zhodou okolností je tento významný básnik aj jubilantom, tento rok oslávil 75 rokov. Vzdáme mu hold,“ povedal Šustek. Diela Jána Buzássyho diváci uzrú očami režiséra Ivana Kováča. V programe sa predstavia Kamil Mikulčík, Dagmar Šelepaková, Zuzana Vaňová a Peter Zemaník. „Tento večer bude tradičnejší, postavený na sile slova a kvalite recitačných výkonov,“ vysvetlil Šustek.

Záverečné nedeľné literárne čítanie bude patriť mladej čínskej poetke Xiaolu Guo a jej Vreckovému slovníku pre zaľúbených. „Táto autorka je veľmi pozoruhodný zjav. V zahraničí je teraz populárna. Jej text je vtipný a svižný. Rozpráva o Číňanke, ktorá prichádza do Európy z iného sveta, z inej kultúry, a stretáva sa s neraz kurióznymi otázkami života,“ priblížil Šustek. Čínsku poéziu zrežíruje Peter Gábor a uvedú ju herečky Helena Krajčiová a Kristína Tóthová.

debata chyba