Jane Austenová a Seth Grahame-Smith - Pýcha a predsudok a zombiovia

Jane Austenová sa preslávila knihou Pýcha a predsudok, v ktorej s iróniou opisuje anglický vidiek, rodinné vzťahy a snahu matiek nájsť pre svoje dcéry vhodných ženíchov.

03.08.2010 12:37
debata

Prvá veta románu sa stala jedným z najslávnejších úvodov knihy v anglickej literatúre vôbec: „Vo svete panuje skalopevné presvedčenie, že slobodný muž, ktorý má slušný majetok, sa nezaobíde bez ženušky.“ Časy sa však menia a prichádza nová, vylepšená verzia slávneho románu Pýcha a predsudok a zombiovia, ktorý sa tentoraz začína vetou: „Je všeobecne známe, že zombiovia majú neprekonateľnú chuť na ľudské mozgy.“

Pokojné anglické mestečko Meryton sa stáva dejiskom čudnej nákazy, po ktorej sa mŕtvi vracajú medzi živých. Hlavná hrdinka, temperamentná Elizabeth Bennetová sa púšťa do boja so zombiami, ale jej koncentráciu narušuje príchod pyšného a arogantného pána Darcyho. Rozbieha sa klasický príbeh, v ktorom sa však lámu kosti a brutálne likvidujú zombiovia.

Spisovateľ Seth Grahame-Smith dosiahol pozoruhodný výsledok vďaka jednoduchej hračke. Do klasického príbehu zakomponoval boj proti armáde nemŕtvych, ktorí sa snažia hrdinom vysať mozog z hlavy. V knihe nechýba romantika, zlomené srdcia, kritika spoločenských predsudkov, ale ani kanibalizmus, rozkladajúce sa mŕtvoly a satanské hniezdo. Zdá sa vám to nechutné a odpudzujúce? Potom ste staromódni, pretože vo svete kniha Pýcha a predsudok a zombiovia žne veľké úspechy, predávajú sa státisíce výtlačkov a ponuky na sfilmovanie v Hollywoode stúpajú do závratných výšok.

Jane Austenová a Seth Grahame-Smith - Pýcha a... Foto: Ikar
Jane Austenová a Seth Grahame-Smith - Pýcha a predsudok a zombiovia Jane Austenová a Seth Grahame-Smith - Pýcha a predsudok a zombiovia.

„Najzaujímavejšie sa mi na celom nápade zdalo,“ vysvetľuje autor, „že aj ľudia v Austenovej príbehu sú vlastne niečo ako zombiovia. Žijú v bubline extrémneho bohatstva a výhod, a zaoberajú sa malichernosťami.“ Táto kniha štartuje nový trend vylepšených a upravených klasík, ktoré si vo svete rýchlo našli svojich fanúšikov. Z ďalších titulov spomeňme Abraham Lincoln, lovec upírov, Alica v krajine zombiov, Anna Karenina Android, Rozum a cit a morské príšery, Robin Hood a mních Tuck: Zombiobijci či Kráľovná Viktória: Lovkyňa démonov.

Knihu Pýcha a predsudok a zombiovia vydal Ikar.

debata chyba