Romboid sa vydáva na novú plavbu

V piatok 20. augusta vychádza nové dvojčíslo Romboidu. Časopis, ktorého titul je názvom rovnomennej básne Laca Novomeského, už štyridsiaty piaty rok pôsobí na kultúrnej scéne ako "časopis pre literatúru a umeleckú komunikáciu".

20.08.2010 11:36
Romboid Foto:
debata

Teraz sa však do rúk ľudí spojených s literárnym dianím dostáva časopis s obnoveným obsahom aj tvárou.

Začiatkom roku Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska, ktorá Romboid vydáva, vyhlásila konkurz na nového šéfredaktora so zaujímavou koncepciu. Stal sa ním mladý literárny kritik a doktorand Ústavu slovenskej literatúry SAV Radoslav Passia. Na čele Romboidu vystriedal v júni básnika Ivana Štrpku.

Nové, letné dvojčíslo 5 – 6 je teda čerstvou ukážkou koncepcie, ktorá má príležitosť rozvíriť ustálenú hladinu nielen literárneho, ale aj širšieho názorového prostredia kultúrnej verejnosti. Zvedavosť vzbudzuje už sľubná obálka nového vydania Kamily Krkošovej.

Úvod patrí šéfredaktorovi. Radoslav Passia v ňom však nehovorí o radikálnom obrate, ale avizuje postupné zmeny a novinky. Napríklad rubriku Po okolí, ktorá má sledovať dianie v okolitých stredoeurópskych krajinách – tentoraz z pera českého básnika Jána Štolbu. Zápisník Rudolfa Juroleka, Trampoty s… – ktoré formulujú v pravidelnom „dvojstĺpčeku“ Jana Cviková a Veronika Šikulová, coolturny postreh Petra Bilého, kritickú rubriku Tu niečo smrdí, pán Fontana!, či záverečné In medias res, v ktorom sú archívne fotografie z literárnej minulosti.

Od rozhovoru s Jánom Štrasserom si nová posádka Romboidu, v ktorej je aj literárna vedkyňa Ivana Taranenková, akoby sľubovala požehnanie na šťastnú plavbu. Nie je isté, či ho Štrasser mladším kolegom naozaj dal, ale debata o povahe súčasnej literatúry, o jej aktuálnych dielach, ale aj priestor pre pôvodnú prózu a poéziu v tomto dvojčísle pulzuje.

Okrem básní Kataríny Kucbelovej, Petra Macsovszkého či maďarskej poetky Krisztiny Tóth sú tu poviedky Veroniky Šikulovej, Evy Mality-Fraňovej, Agdu Bavi Paina či Michaila Sokovnina. Dve literárnovedné konfrontácie, sedem veľkých recenzií, esej Jána Gavuru o metafyzike Grochovej poézie, ale aj nová rubrika – Pracovná plocha, ktorá cez slová Jána Vasilka ponúka fórum pre mladých výtvarníkov.

Passia, ktorý sľubuje aj internetovú verziu časopisu, sa výzvy nezľakol. Na rade je čitateľ.

debata chyba