Lars Kepler - Hypnotizér

Svojou čarovnou paličkou vytvoril jeden z najlepších detektívnych románov posledných rokov. Je jedným z mála, ktorému som kedy obetoval dobrý nočný spánok, píše v súvislosti s knihou Hypnotizér kritik vo švédskom denníku Norrköpings Tidningar.

24.08.2010 17:16
debata

Tým autorom je Lars Kepler, ktorého kniha vyvolala obrovský záujem na Londýnskom knižnom veľtrhu a vydavatelia sa tam doslova bili o získanie prekladových práv do svojich jazykov. Hypnotizér dodnes vyšiel v troch desiatkach jazykov vrátane slovenčiny.

Psychiater Erik Bark je uznávaný odborník na liečbu tráum pomocou hypnózy. V jedno decembrové ráno ho prebudí telefonát – inšpektor Joona Linna ho prosí, aby okamžite prišiel k prípadu malého chlapca, ktorý je v bezvedomí a vo veľmi kritickom stave. Bark je jedinou nádejou, ako môže polícia chlapca vypočuť a zistiť, kto brutálne zavraždil jeho rodičov a mladšiu sestru. A zároveň dúfajú, že vraha vystopujú a zachránia jeho staršiu sestru skôr, než bude neskoro…

Bark súhlasí s hypnózou, po ktorej sa však zrazu všetci ocitnú vo víre nečakaných udalostí. Tým hľadaným vrahom je totiž práve chlapec, ktorý sa k vraždám v hypnóze prizná… je to však naozaj tak? Možno hypnóze veriť? A má mladík na svedomí aj ďalšie kriminálne činy – pokus o vraždu či únos Barkovho syna?

Lars Kepler očaril čitateľov rovnako ako pred časom trilógia Millennium od Stiega Larssona a vo svete láme rekordy. Hypnotizér suverénne dominoval švédskemu rebríčku bestsellerov a podmaňuje si aj ďalšie krajiny. Lars Kepler je pritom pseudonym, pod ktorým sa skrýva manželský pár Ahndorilovcov. Tí sa snažia do detektívneho žánru vniesť nové prvky inšpirované filmom, nové charakterové typy a netypické zápletky. Do tajomnej postavy detektíva Joona sa zamilovali milióny čitateliek, ale na odhalenie jeho tajomstiev si musia počkať – celkovo by mala mať séria 6 častí.

Kepler - Hypnotizér Foto: Ikar
Kepler - Hypnotizér Kepler - Hypnotizér

Pseudonym Lars Kepler tiež nie je náhodný. Meno astronóma Jana Keplera je pre autorov synonymom objavovania nového a Lars je skratkou ich spisovateľského kolegu Stiega Larssona. Rovnako ako on sa snažili napísať skutočne dobrú detektívku s prepracovaným dejom plným nečakaných zvratov, ktorá by mala aj vysokú literárnu hodnotu.

Podľa prvých ohlasov svetových kritikov i čitateľov sa im to v knihe Hypnotizér podarilo.

Knihu Hypnotizér vydal Ikar.

debata chyba