Nórske uznanie slovenskému básnikovi

V roku 2010, na ktorý pripadá 100. výročie Björnsonovho úmrtia, udelila akadémia Björnsonovu cenu dvom osobnostiam, a to islandskému spisovateľovi Einarovi Márovi Gudmundssonovi a slovenskému básnikovi, dramatikovi a prekladateľovi Milanovi Richterovi, teda príslušníkom národov, za slobodu ktorých sa Björnson obzvlášť vášnivo angažoval.

02.09.2010 06:00
Milan Richter
Milan Richter
debata

Akadémia Björnstjerna Björnsona, nezávislá nórska inštitúcia, ktorá vznikla v roku 2003, má podľa svojich stanov za úlohu pracovať v prospech literatúry a slobody prejavu v duchu odkazu laureáta Nobelovej ceny Björnstjerna Björnsona. Od roku 2004 udeľuje každoročne cenu ľuďom, čo sa v medzinárodných súvislostiach zaslúžili o presadzovanie ideálov, ktoré sú v súlade s jej vlastnými cieľmi.

U obidvoch ocenených literátov vedenie Björnsonovej akadémie vyzdvihlo ich vôľu a schopnosť spájať literárne majstrovstvo s etickou angažovanosťou. V prípade Milana Richtera sa v odôvodnení ocenenia hovorí, že ide o básnika neobyčajnej emotívnej sily, ktorý má za sebou bohatú literárnu tvorbu a je prekladaný do mnohých jazykov. Zdôrazňuje sa tiež jeho demokratické cítenie, jeho cieľavedomé budovanie kultúrnych mostov medzi Nórskom a Slovenskom, ako aj jeho zásluhy o udržiavanie tradície björnsonovských ideálov v slovenskej spoločnosti.

Tohtoročná Björnsonova cena má teda v Milanovi Richterovi dôstojného laureáta. Prevzal si ju v pondelok v nór­skom meste Molde, za prítomnosti okrem iných bývalého nórskeho premiéra K. M. Bondevika a bývalej islandskej prezidentky V. Finnbogadóttir­. V utorok na otváracom podujatí Björnsonovho festivalu v Molde prečítal Milan Richter ukážky zo svojej poézie a 4. septembra ho v Osle prijme na kráľovskú audienciu kráľ Harald V., ktorý mu pred dvoma rokmi udelil Nórsky kráľovský rad za zásluhy.

debata chyba