Aj svet poézie má hviezdy. Svoje básne prečítajú na Ars Poetice

Nie básne, ktoré patria medzi povinné čítanie v škole, ale básne, ktoré vypovedajú o dnešnom svete, či básne, ktoré naladia hoci aj k meditácii. A desiatky iných básní - o politike, humore i láske - budú znieť na Medzinárodnom festivale poézie Ars Poetica. Od zajtra do nedele sa na ňom budú prihovárať návštevníkom najzaujímavejšie hlasy európskej i zámorskej poézie. Ôsmy ročník sa sústredí v Nultom priestore A4, Poľskom inštitúte i v Klube 35_mm na Vysokej škole múzických umení.

05.10.2010 14:00
Britka Carol Watts na festivale Ars Poetica... Foto:
Britka Carol Watts na festivale Ars Poetica predstaví svoje verše aj londýnske centrum experimentálnej poézie.
debata

Básnik a riaditeľ festivalu Ars Poetica Martin Solotruk bude hostiť 27 z najlepších básnických osobností zo 17 krajín Európy i Spojených štátov. A hoci poézia nepatrí medzi žánre, v ktorých sa určujú celebrity, i tak v nej tvoria autori, ktorých možno dnešným žargónom označiť za hviezdy. Sú totiž veľmi výraznými zjavmi na scéne. A spomedzi takýchto výnimočných osobností na Ars Poeticu zavítajú napríklad poľský básnik Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki, ktorý je nositeľ najväčšej a najprestížnejšej literárnej ceny v Poľsku, či jedna z najslávnejších škandinávskych autoriek, fínska poetka Bodil Lindfors. Kúsok z inej literárnej tradície predvedie americká autorka Elizabeth Willis či britská poetka Carol Watts z centra experimentálnej poézie londýnskej univerzity.

Tvorbou pozvaných básnikov sa netiahne žiadna červená niť, ktorá by ich spájala. Práve preto bude zázračnou cestou do neznáma každý jeden festivalový večer. „Neočakávame od básnikov, že by mali mať spoločné rysy. Všetci pozvaní básnici sú vo svojich poetikách rôznorodí. Od škandinávskych autorov, ktorí tvoria v poetike, čo má bližšie k súčasnejším variantom beatnickej poézie, cez diela talianskych básnikov, v ktorých je citeľný vplyv klasikov latinskej poézie, až po politické básne nemeckých autorov, v ktorých prevláda nielen zaujímavý humor, ale aj potreba vyjadrovať sa k veľmi súčasným kultúrnym či spoločenským javom,“ opísal Solotruk.

Na stredajšom otváracom večere vystúpi aj jeden z najvýraznejších slovenských básnických hlasov. Ivan Štrpka predstaví svoju novú knihu Veľký dych: Psychopolis, tenký ľad. „Je to jedno z najväčších a najrozsiahlejších diel, aké Štrpka dosiaľ publikoval. Ako už samotný názov prezrádza, je to Štrpkova meditácia o povahe existencie javov – v tom zmysle, či to, čo okolo seba vidíme, by v nás oprávnene mohlo vyvolávať paranoju, alebo je svet rajský?“ priblížil Solotruk.

debata chyba