Existencia štvrtej knihy Stiega Larssona sa potvrdila

Podľa rodiny svetoznámeho švédskeho spisovateľa a publicistu Stiega Larssona, autora trilógie Millennium, existuje aj rukopis nedokončenej štvrtej knihy. V nedeľu to potvrdili v rozhovore pre televíziu CBS Joakim a Erland Larssonovci, brat a otec zosnulého autora.

12.10.2010 14:50
Stieg Larsson Foto:
Stieg Larsson
debata

Joakim sa vyjadril, že desať dní pred náhlou smrťou svojho brata v roku 2004 od neho dostal e-mail, v ktorom sa zmieňoval, že kniha, ktorú vtedy písal nebude štvrtou, ale v skutočnosti piatou v poradí, pretože si myslel, že písať piatu bola väčšia zábava. Erland Larsson údajne držal v rukách rukopis, ktorý momentálne vlastní Eva Gabrielsson, Stiegova dlhoročná partnerka.

Gabrielsson vedie už šesť rokov so spisovateľovou rodinou spory pre dedičské práva. S Larssonom neboli manželmi a všetok majetok, ktorého hodnota sa odhaduje na 20 miliónov dolárov (v prepočte viac ako 14 miliónov eur), ako aj autorské práva na rukopisy teda zdedila jeho rodina. V rozhovore pre CBS sa Daniel Poohl, šéfredaktor časopisu Expo vyjadril, že Larsson sa nikdy o svoje peniaze nezaujímal a nemal by veľkú radosť z tejto dlhotrvajúcej vojny medzi jeho priateľkou a rodinou. Časopis Expo založil Stieg Larsson v roku 1995 ako odpoveď na vzrastajúci rasizmus vo Švédsku.

Stieg Larsson, vlastným menom Karl Stig-Erland Larsson zomrel na infarkt vo veku 50 rokov, päť mesiacov pred vydaním prvej knihy z plánovanej desaťdielnej kriminálnej série Millennium. Po knihe Muži, ktorí nenávidia ženy nasledovali ďalšie dve, Dievča, ktoré sa hralo s ohňom a Vzdušný zámok, ktorý vybuchol. Boli preložené do 44 jazykov a prvý diel sa v roku 2009 dostal aj na filmové plátna v réžii Nielsa Ardena Opleva, v súčasnosti sa v réžii Davida Finchera pripravuje jeho hollywoodsky remake s Danielom Craigom v hlavnej úlohe. V roku 2008 sa stal Larsson druhým najpredávanejším autorom sveta. V slovenčine vyšli knihy v rokoch 2008 a 2009.

debata chyba