Jan Novák, Jaromír 99: Zátopek ...když nemůžeš, tak přidej!

"Je to hranica bolesti a utrpenia, ktorá delí chlapcov od mužov," hovoril Emil Zátopek. Práve posúvanie medzí možností vlastného tela z neho urobilo jedného z najslávnejších športovcov histórie.

06.06.2016 05:00
debata
Jan Novák, Jaromír 99: Zátopek ...když nemůžeš,...
Jan Novák, Jaromír 99: Zátopek ...když nemůžeš, tak přidej! Jan Novák, Jaromír 99: Zátopek ...když nemůžeš, tak přidej!

Najväčšie úspechy legendárneho českého bežca i jeho zoznámenie s celoživotnou láskou Danou prerozprávavajú kreslené obrázky v nezvyčajnej vizuálne opojnej knižke.

Keď Zátopek na olympijských hrách v Londýne v roku 1948 vyhral beh na desať kilometrov a na päťkilometrovej trati skončil druhý, nepovažoval to za veľký úspech. Z nasledujúcej olympiády v Helsinkách priviezol tri zlaté medaily a stal sa legendou, ale pripísal si i dôležitejšie víťazstvo – postavil sa proti režimu za svojho kolegu, nádejného bežca na stredné trate Stanislava Jungwirtha a presadil, aby vôbec mohol na olympiádu odcestovať.

Autormi knižného komiksu sú český spisovateľ, prekladateľ a dokumentarista Jan Novák (1953) – autor českej knihy roka 2005 Zatím dobrý či biografie Miloša Formana – a Jaromír 99, vlastným menom Jaromír Švejdík (1963), ktorý nakreslil tiež knižnú trilógiu Alois Nebel a je spoluscenáristom a výtvarníkom jej filmovej adaptácie. Kniha o Zátopkovi je súčasťou projektu Zátopek 2016, ktorý pripomína tohto fenomenálneho bežca, na jej vydaní sa spolupodieľal Český olympijský výbor. (česky)

Argo / Paseka / ČOV

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Argo #Ján Novák #Jaromír 99 #Zátopek ...když nemůžeš #Paseka #Čov