Mirka Ábelová: Básničky pre domáce paničky

Básničky pre domáce paničky sú voľnou kompozíciou, v ktorej stretávame 62 rozličných mien a bezprostredne sa odvíjajúcich hlasov dnešných mladých žien. Všetky tie hlasy ponúkajú znepokojujúcu výpoveď o tom, čo sa deje pod povrchom nevyspytateľného životného vzťahu, v ktorom žije dnešná žena a dnešná spoločnosť.

07.06.2016 05:00
Mirka Ábelová Básničky pre domáce paničky
Mirka Ábelová: Básničky pre domáce paničky
debata
Mirka Ábelová: Básničky pre domáce paničky
Mirka Ábelová Básničky pre domáce paničky Mirka Ábelová: Básničky pre domáce paničky

„…rozprávajú príbehy priamo uprostred svojich práve prežívaných osobných, intímnych každodenných situácií, konfliktov, vzťahov, mužov, žien, detí, problémov, úvah, predstáv, túžob, absurdít a banalít dní a nocí, nádejí, frustrácií, fóbií, smiešností, nepokojov, nezmyslov a veľkej prázdnoty až po vlastný balans na hranici života a smrti. Hlas autorky je jasný a poznateľný, bez príkras, hovoriaci za horúca, nesie ho súčasný bezprostredný jazyk, ktorý žije okolo nás v ústach ľudí, dýcha v ňom básnická sugescia skratky myslenia a konkrétneho videnia, trefná irónia, absurdný humor, nesentimentálny cit aj oslobodzujúca bláznivosť,“ píše sa vo vydavateľskej anotácii.

Poetka Mirka Ábelová (1985) pracovala ako novinárka, dnes je hovorkyňou Greenpeace Slovensko. Svoje básne publikovala knižne prvýkrát v roku 2011 v kolektívnej zbierke, už v roku 2010 však získala Cenu Rudolfa Fabryho pre básnika do 30 rokov. Práve vychádzajúca knižka je jej treťou samostatnou zbierkou.

Artforum

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Artforum #Mirka Ábelová #Básničky pre domáce paničky