Cenu Jána Smreka dostane Mateja Matevski

Festival Jána Smreka začne v nedeľu vo františkánskom kláštore v Skalici svoj jubilejný desiaty ročník. Desiatich spisovateľov z ôsmich krajín a deviatich slovenských autorov a literárnych vedcov potom čaká päť dní autorských čítaní, diskusií s čitateľmi a divákmi tiež v Bratislave, Trnave a Pezinku.

23.10.2010 07:00
Macedónsky básnik Mateja Matevski dostane v... Foto:
Macedónsky básnik Mateja Matevski dostane v pondelok Cenu Jána Smreka.
debata

Festival je spojený s prestížnou literárnou cenou, tento rok ju dostane popredný macedónsky básnik, publicista a literárny kritik Mateja Matevski. Za svoju tvorbu, hlavne poéziu získal doma a v zahraničí (v Taliansku, Španielsku a i.) viaceré ocenenia. Prezident festivalu Milan Richter mu Cenu Jána Smreka odovzdá v utorok vo Francúzskom inštitúte v Bratislave. Ešte predtým bude večer poézie básnikov z Francúzska, Nórska, Izraela, Mexika, Švédska a Turecka.

V utorok sa na stretnutie so svetovou lyrikou môžu tešiť najmä milovníci poézie z Trnavy a okolia z Pezinka. V Divadle Jána Palárika sa od 14. h predstavia básnici Mateja Matevski, Alain Lance, Tarik Gunersel, Óscar de Pablo, Magnus William-Olsson, Zvonko Taneski a Tál Nitzánová. Básnici a poetka, doplnení o Knuta Odegarda (nórskeho laureáta Ceny Jána Smreka 2007) sa v ten istý deň presunú do Malokarpatskej knižnice. Večer poézie sa tam začne o 18. h a úryvky zo svojich próz predstaví aj Veronika Šikulová.

Sto rokov od úmrtia nórskeho spisovateľa Björnstjerne Björnsona si pripomenú milovníci literatúry aj na seminári, ktorý sa bude konať na Bratislavskom hrade vo výstavných priestoroch Národnej rady SR. Ešte pred seminárom otvoria výstavu o Björnsonovi najvyšší predstavitelia nórskeho kráľovstva a Slovenskej republiky.

Záver festivalu bude patriť slovenskej a rakúskej próze. Vo štvrtok o 18. h v Mozartovej sieni rakúskeho veľvyslanectva sa predstavia Ladislav Ballek, Anton Hykisch, Anton Baláž a Peter Rosei.

debata chyba