Rushdie si zaspomína na kliatbu Satanských veršov

Jeden a pol milióna libier. To mala byť odmena pre toho, komu sa podarí zabiť spisovateľa Salmana Rushdieho. Iránsky náboženský vodca ajatolláh Chomejní na neho koncom osemdesiatych rokov uvalil fatvu, keď Rushdie vydal svoje najznámejšie dielo Satanské verše. Moslimovia ho obvinili, že sa v knihe rúha. Rushdie sa potom musel celé desaťročie skrývať. O tom, ako toto obdobie prežíval, chce porozprávať vo svojej autobiografii.

27.10.2010 07:00
Salman Rushdie Foto:
Salman Rushdie pripravuje spomienky na obdobie, keď sa pre knihu Satanské verše musel ukrývať.
debata

Ako informoval britský denník Guardian, Rushdie má už hotových zhruba 100 strán rukopisu, čo by mala byť asi štvrtina príbehu. V knihe čitateľom priblíži širší kontext fatvy, v podstate však podľa jeho slov pôjde o základný ľudský príbeh. „Je to o tom, aké to bolo, nielen pre mňa, ale aj pre moje deti, ľudí, ktorí mi boli blízki, moju matku,“ povedal spisovateľ agentúre Reuters. Svoje pamäti by Rushdie chcel dokončiť na budúci rok, všetko závisí od toho, kedy sa začne pripravovať filmová adaptácia jeho románu Deti polnoci.

Podľa vydavateľstva Random House kniha priblíži Rushdieho verejný aj súkromný život, jeho spisovateľský vývoj aj jeho vzťahy ako manžela a otca. „Na to, aby som napísal tieto spomienky, som čakal dlho, až kým som nemal pocit, že som na ne pripravený. Teraz som pripravený.“ Podľa Rushdieho by jeho spomienky mali odpovedať na otázky, ktoré sa ho všetci pýtajú. Nepôjde však o klasickú „kompletnú“ autobiografiu. „Zaznamenám desať-dvanásť rokov od vydania Satanských veršov a napíšem o dôsledkoch, ktoré vyvolali pre mňa osobne aj na verejnosti. Myslím si, že je to zaujímavý príbeh,“ citovala ho stránka indiatoday.in.

debata chyba