Pražské listovanie v slabých a silných stránkach superhrdinov

Milujú komiks a chcú byť v obraze. Novodobí nadšenci smerujú od soboty 30. októbra do Prahy, aby sa nadýchali atmosféry KomiksFEST!u. Popri ďalšom českom festivale Crwecon a slovenskom Comics Salóne je totiž KomiksFEST! pre nich top udalosťou roka.

04.11.2010 12:00
Kája Saudek a Miloš Macourek: Muriel a oranžová...
Kája Saudek a Miloš Macourek: Muriel a oranžová smrt
debata

Komiks ako súčasný fenomén sa v posledných rokoch vymanil z určitého geta a v oblasti svetovej popkultúry čoraz viac potvrdzuje svoju silnú pozíciu. Už dávno neplatí, že je to iba akási poklesnutá zábava pre deti a dospievajúcich. A už vôbec nie na území KomiksFEST!u Mnohé komiksy, ktorým v minulosti udelili prestížnu cenu festivalu Muriel, svedčia o tom, že komiks nemusí byť iba príbeh o maskovaných superhrdinoch.

Dnešným svetovým trendom sú grafické novely (nie celkom presný preklad z anglického graphic novels), ktoré sú často intímne autobiografické spovede o veľmi vážnych témach. Stačí pripomenúť napríklad Modré pilulky Frederika Peetersa o HIV pozitívnych alebo Persepolis Marjany Satrapiovej, ktorý rozpráva o detstve a dospievaní v Iráne.

Tento rok sú medzi nomináciami na cenu Muriel v rôznych kategóriách komiksy Muriel a oranžová smrť od Kája Saudka a Miloša Macourka. Čajovňa u malajského medveďa španielskeho autora Davida Rubína. Alebo zaujímavý komiksový pokus, ktorý prináša príbehy rómskych obyvateľov, s nazvom O přibjehi Ferko, Kevi, Albina (autorov Máše Bořkovcovej, Markéty Hajskej a výtvarníka Vojtěcha Mašeka). Najmä v prípade Saudkovej knihy sa dá hovoriť o veľmi horúcom favoritovi. Ide totiž o album klasika českého komiksu o lekárke Muriel a okrídlenom mužovi Ro, ktorý vznikol na prelome 60. a 70. rokov. Prvého vydania sa však dočkal až vlani, keď sa jeho náklad vypredal za pár dní.

Obohatením programu festu je tradičná Komiksová sobota. V pražskom klube Roxy/Nod sa nadšenci nového žánru stretnú na besede s Emmanuelom Guibertom, autorom Alanovej vojny. Komiksu, ktorý cez invenčnú kresbu rozpráva o druhej svetovej vojne, a v týchto dňoch vyšiel v českom preklade. A zaujímavá je aj prednáška amerického historika komiksu José Alaniza o slabých stránkach amerických superhrdinov.

debata chyba