Naj kniha: Dobšinský o prsia zdolal Dobrovodu

Slovenské rozprávky Pavla Dobšinského sú víťazom televíznej ankety Moja naj kniha, hoci v piatok večer ešte pár minút pred koncom hlasovania viedol Ja malkáč Ľuba Dobrovodu.

07.11.2010 17:45
Ľubo Dobrovoda Foto:
Ľubo Dobrovoda
debata

Jediné dve domáce knihy, ktoré postúpili do finálovej desiatky, sa medzi sebou pobili o prvé miesto. Za nimi zostal aj kultový Malý princ Antoina de Saint-Exupéryho či Anna zo Zeleného domu Lucy Maud Montgomeryovej.

Pri podobných anketách a súťažiach sa vždy skôr či neskôr stretnú dva protichodné názory. Milovníkom náročnejšej literatúry prekáža, že sa na vyšších priečkach umiestňujú skôr diela masovej komerčnej literatúry. Na druhej strane sa vždy nájdu hlasy, ktoré upozorňujú, že je to súťaž o najpopulárnejšiu, najčítanejšiu, a nie najlepšiu knihu.

V tomto smere je skôr prekvapujúce, že v diváckej ankete nezvíťazila napríklad upírska sága Stephenie Meyerovej, triler Dana Browna či nejaká publikácia z vydavateľstva Evita press.

Víťazstvo Dobšinského rozprávok potešilo mnohých. „Som rád, že vyhrala táto kniha, pretože má mnohých autorov, ktorí ich vymýšľali, je kolektívnym dielom rozprávačov, teda ústnych autorov aj individuálnym dielom jedného človeka, ktorý za veľkých osobných obetí tieto rozprávky zbieral,“ povedal Viliam Klimáček o víťaznej knihe.

Nie všetci však majú podobný názor, napríklad prozaik a publicista Martin Kasarda upozorňuje na nezrovnalosti. „Vyhrala kniha Slovenské rozprávky, ktorú Dobšinský nikdy nenapísal. Vydal Prostonárodné slovenské povesti (1880 – 1883) v ôsmich zošitoch, ktoré neskôr vychádzali ako trojzväzkový komplet. Slovenské rozprávky vydal Ikar, hlavný sponzor súťaže, kde odstránil viaceré ,brutálne’ scény.“

Ľubo Dobrovoda však druhé miesto za Dobšinským nepovažuje za porážku. „Výsledok Moja naj kniha je dar slovenských nebies Ivanovi Kadlečíkovi a ostatným, ktorí môžu konečne pokojne spať, keďže nekvalitná hlúposť v ankete nezvíťazila,“ reagoval Ľubo Dobrovoda a dodal: „Veď predsa podľa nečítanej intelektuálnej väčšiny už v slovenskej literatúre dávno neplatí hlas ľudu, hlas boží.“

Zmiešané pocity mala aj Veronika Šikulová. „Hoci Dobšinského milujem a rada som ho čítala sama aj mojim deťom, mojím osobným víťazom je Ľubo Dobrovoda, ktorý tesne pred skončením hlasovania viedol, ale potom sa situácia dramaticky zmenila a na prvé miesto sa dostal Dobšinský,“ priznala spisovateľka a dcéra Vincenta Šikulu.

Nečakaná zmena tesne pred koncom hlasovania iste mnohých prekvapila, tvorcovia podobných SMS ankiet a diváci však zvraty v poslednej chvíli milujú.

Moja naj kniha – konečné poradie

1. Pavol Dobšinský
2. Ja malkáč Ľubo Dobrovoda
3. Malý princ Antoine de Saint-Exupéry
4. Anna zo Zeleného domu Lucy Maud Montgomeryová
5. Súmrak Stephenie Meyerová
6. Da Vinciho kód Dan Brown
7. Chatrč William Paul Young
8. Jana Eyrová Charlotte Brontëová
9. Paulo Coelho Alchymista
10. Joseph Heller Hlava XXII

debata chyba