J. K. Rowlingová: Prosím, udržte tajomstvo

Tisíc päťsto šťastlivcov malo v utorok tú česť vidieť prvý diel divadelnej hry Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter a prekliate dieťa) v rámci verejnej generálky v Palace Theatre na londýnskom West Ende.

10.06.2016 14:00
30 harry potter lepsia Foto:
Potter je dnes už hrdý otec. V divadelnej hre Harry Potter and the Cursed Child sa ako čarodejníkov syn predstaví mladý herec Sam Clemmett (v strede).
debata

V piatok uvedú druhý diel, ktorým sa dobrodružstvo hlavného hrdinu – Harryho syna Albusa Severusa zavŕši.

Verejné generálky by mali pomôcť odhaliť nedostatky, aby bolo počas oficiálnej premiéry hry 30. júna všetko dokonalé, no zdá sa, že prví diváci tvorcom veľmi „nepomohli“. Predstavenie si totiž nevedia vynachváliť…

Dvojdielny príbeh odohrávajúci sa devätnásť rokov po udalostiach v knihe – Harry Potter a Dary smrti nenapísal nik iní ako Harryho „mama“ J. K. Rowlingová. „Čarodejnícky fenomén“ odštartovala už pred takmer dvadsiatimi rokmi, keď vyšla prvá zo siedmich kníh – Harry Potter a kameň mudrcov. S hrou Harry Potter and the Cursed Child jej pomohol scenárista Jack Thorne a réžiu zverili Johnovi Tiffanymu.

J. K. Rowlingová vyzvala divákov, aby nepokazili zážitok tým, ktorí hru ešte nevideli, a povzbudila ich slovami, že fanúšikovia Harryho Pottera držia vždy spolu. Už keď vychádzali jednotlivé knihy, dokázali sa podľa nej zaobísť bez zákerných spojlerov a verí, že to nebude inak ani dnes. „Viem, že bude ťažké neprezradiť dej na internete. Preto držím palce všetkým, aby si tajomstvo dokázali nechať pre seba,“ uviedla autorka.

Hlavného hrdinu hry Albusa Severusa stvárnil detský herec Sam Clemmett. Tridsiatnik Harry dostal tvár Jamieho Parkera, Paul Thornley vystupuje ako Ron Wesley, Noma Dumezweni je Hermiona Grangerová a zákerák Draco Malfoy sa vrátil ako Alex Prince.

Šokujúce, magické, neuveriteľné… Nadšeným ódam prvých divákov, ktorí neváhali pricestovať z rôznych kútov sveta, predchádzal dlhý potlesk a standing owation – spoľahlivý prísľub toho, že výsledok má potenciál prekonať očakávania.

Pochvalné chýry, prirodzene, „šteklia“ fanúšikov po celom svete, veď na to, ako si v čarodejníckom svete počína Harryho syn, sú, prirodzene, zvedaví všetci tí, čo na knihách o mladom čarodejníkovi vyrastali. Ak sa na londýnske predstavenie nedostanete, nezúfajte, scenár hry plánujú vydať knižne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #West End #Harry Potter and the Cursed Child