Daniela Ostatníková a kol. Máme dieťa s autizmom / kompas pre rodičov

Celosvetové údaje o náraste autizmu za posledné desaťročia sú alarmujúce. Liečba symptómov autizmu založená na metóde aplikovanej behaviorálnej analýzy (ABA) má v súčasnosti najvyššiu šancu na maximalizáciu potenciálu dieťaťa s autizmom.

17.06.2016 05:00
debata
Daniela Ostatníková a kol.: Máme dieťa s autizmom
Daniela Ostatníková a kol.: Máme dieťa s autizmom Daniela Ostatníková a kol.: Máme dieťa s autizmom

Autorky chcú formou odpovedí na najčastejšie kladené otázky rodičov a odborníkov poskytnúť najnovšie overené a dostupné informácie.

Výskyt jedného dieťaťa s autizmom do veku osem rokov na sto detí daného veku prisudzuje tomuto ochoreniu epidemický charakter. Ani na Slovensku nezostávame k týmto štatistikám nevšímaví… Aj keď sa stále nedarí presne identifikovať pôvod tohto ochorenia, jedno vieme isto, že správnou a včasnou diagnostikou a následnou odbornou pomocou možno dosiahnuť funkčný stav dieťaťa s autizmom, dokonca v tých najúspešnejších prípadoch porovnateľný so stavom zdravých detí.

Podmienkou akejkoľvek intervencie je okrem správnej diagnózy aj identifikácia sprievodných ochorení. Zlepšenie fyzického zdravotného stavu detí s autizmom totiž výrazne zvyšuje ich vnímavosť na behaviorálne intervencie a následne aj šance na ich úspešnosť.

Daniela Ostatníková (1957) je profesorkou fyziológie, venuje sa výskumu autizmu vo Fyziologickom ústave Lekárskej fakulty UK.

Veda, Nadácia Krištáľové krídlo

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #veda #Daniela Ostatníková #Máme dieťa s autizmom #kompas pre rodičov #Nadácia Krištáľové krídlo