Vyšla monografia otca karikatúry Viktora Kubala

Monografická publikácia o živote a diele výtvarníka, karikaturistu, scenáristu, animátora a režiséra Viktora Kubala s názvom Filmár - výtvarník - humorista sa práve dostala na pulty kníhkupectiev. Kniha je výsledkom dlhoročnej spolupráce jej autora Rudolfa Urca s majstrom Kubalom.

13.12.2010 10:22
Viktor Kubal Foto:
Viktor Kubal
debata

Viktor Kubal je v slovenskej kultúre jedinečným úkazom. Absolvent kresby na Vysokej škole technickej v Bratislave je považovaný za otca slovenskej animácie a modernej karikatúry. Svoje prvé „pokusy“ s animáciou uskutočnil už ako dvanásťročný, o sedem rokov neskôr, v roku 1942, nakrútil svoj prvý animovaný film Únos. Ako režisér a animátor vytvoril spolu takmer 400 krátkometráž­nych a tiež niekoľko celovečerných filmov. Preslávila ho najmä jeho schopnosť zastúpiť takmer všetky remeslá okolo animácie sám – neraz si bol strihačom, kameramanom, kresličom i režisérom.

Monografia Rudolfa Urca neponúka len faktografiu a analýzu majstrovej tvorby, prináša aj autentické dialógy medzi dvoma starými priateľmi, v ktorých Kubal odkrýva svoje názory a úvahy. „Dialóg Urca s Kubalom je ako slovná forma animácie: má prekvapujúce zvraty, ohňostroj vtipných výrokov, premyslený strih spomienok, úvah a dokladov z rôznych prameňov. Je pútavý od začiatku až do konca,“ napísal o publikácii animátor Ondrej Slivka. Samozrejmosťou knihy je bohatý obrazový materiál.

Kniha Viktor Kubal: Filmár – výtvarník – humorista je v predaji vo vybraných kníhkupectvách a na internetovej stránke Klapka.sk.

debata chyba